Majke iz Rožaja otišle kući kad je Marić obećao rješenja

Marić tvrdi da će se kontrolom rada biroa i centara za socijalni rad provjeriti kako je čuvana dokumentacija
1 komentar(a)
majke iz Rožaja, Foto: Zoran Đurić
majke iz Rožaja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.07.2016. 06:02h

Majke iz Rožaja prekinule su juče štrajk ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, nakon što im je ministar Boris Marić obećao da će njihova rješenja biti završena prije isteka roka za žalbu od 60 dana.

Predstavnica majki Rafeta Murić kazala je da će, u slučaju da se ne ponište sporna rješenja, doći da protestuju u još većem broju ispred zgrade Ministarstva, gdje su provele noć između ponedjeljka i utorka.

“Tražile smo da se kao dokaz prihvate i zdravstveni kartoni... Imamo svjedoka koji je izjavio da mu je plaćeno da uništi našu dokumentaciju u prisustvu šefa Biroa rada Hamida Kujevića. Mi nijesmo krive zbog toga”, istakla je ona.

Marić je juče kazao “Vijestima” da se već razmatraju žalbe majki i da će ukinuti rješenja koja sadrže bitne povrede postupka, ali i da će proširiti opseg dokaza o stažu na evidenciji nezaposlenih.

On je istakao da je trenutno podnijeto oko 400 žalbi i da se očekuje da će ih biti oko 2.000.

Naglasio je da se već sada u nekim rješenjima vidi da je bilo procesnih propusta i da će morati da budu poništena.

Marić tvrdi da će se kontrolom rada biroa i centara za socijalni rad provjeriti kako je čuvana dokumentacija.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević rekao je da se stare zdravstvene knjižice već uzimaju kao dokazi da su majke provele određeni broj godina na evidenciji nezaposlenih, s obzirom na to da su tako ostvarivale pravo na zdravstveno osiguranje.

Istakao je da će se zalagati da i zdravstveni kartoni budu validan dokaz, jer nema dovoljno argumenata da su određeni broj godina bile osiguravane preko Biroa, ali da će se to teško izdejstvovati. A. K.

Kujević nije kažnjen jer je Vukica Jelić naredila da ubrza

Milošević je juče rekao da je odustao od disciplinskog postupka protiv šefa rožajskog Biroa rada Hamida Kujevića.

Marić je prošlog mjeseca kazao da je Kujević napravio težu povredu radne obaveze, jer nije kao dokaz majkama uvažio stare zdravstvene knjižice.

Kujević je tada izjavio da su mu nekadašnja direktorica Zavoda Vukica Jelić i direktorica područne jedinice Berane Branka Šćekić izdale nalog da rješenja završi do 27. maja, a da je uputstvo o načinu izdavanja dokaza proslijeđeno 6. juna.

Milošević je rekao da disciplinska odgovornost protiv Kujevića nije pokrenuta, jer je “čvrsto stajao” iza toga da su mu nadređene dale nalog da se rješenja što prije završe.

Bonus video: