Majke za srijedu najavile protest: Da svi jasno izrazimo revolt na odluke Vlade

Savković je pojasnila da će dalji potezi korisnica naknada zavisiti od odluke Ustavnog suda
101 pregleda 50 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.04.2017. 17:08h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece okupiće se sjutra ispred parlamenta gdje će dočekati odluku Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti zakona kojim su ostvarile pravo na to primanje.

Članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece, Željka Savković pozvala je građane da se okupe sjutra u 13 sati ispred Skupštine, Ustavnog suda i institucije Predsjednika.

„Pozivamo svakog građanina Crne Gore. Treba da dođu, da pomognu majkama da stanu u odbranu onoga što traže od 2. marta“, rekla je Savković na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da Ustavni sud sjutra donosi odluku o ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

„Mi ćemo biti ispred Ustavnog suda, protest je zakazan deset dana neprekidno, nadamo se da će trajati jedan dan i učinićemo sve da ono zbog čega smo 1. januara 2016. napustile radna mjesta, otišle sa zavoda, odrekle se penzija, da sve zajedno dođemo i odbranimo ono što mora da se odbrani“, navela je Savković.

Ona je naglasila da više ne poziva na mir i dostojanstvo, „jer su mir i dostojanstvo nama ugroženi onog momenta kada smo dovedene u situaciju u kojoj se sada nalazimo“.

Savković je pojasnila da će dalji potezi korisnica naknada zavisiti od odluke Ustavnog suda.

Snežana Macanović iz Pljevalja rekla je da majke protestuju, jer se bore za poštovanje Izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz 2015. po kome su ostvarile pravo na naknadu.

Ona je pitala ko će snositi odgovornost za štetu i nepravdu pričinjenu majkama, pogotovo onim koje su napustile radna mjesta.

„Kakva je to politika države da se zakoni grubo krše, potpis predsjednika negira, a Ustav i zagarantovana prava kao da ne postoje“, upitala je Macanović.

Ona je rekla da su majke odlučne da se bore za zakonom stečeno pravo, pravdu i za poštovanje Ustava svim pravnim sredstvima.

Macanović je naglasila da protest majki nije politički skup, niti su one ispolitizovane.

“Ispolitizovani su koji sjede kući, prvenstveno mislim na majke koje nam se ne pridružuju i na političare koji svrate do nas i kažu da smo u pravu pa se što brže izgube nepokušavajući da stanu u odbranu onoga za šta su u Skupštini glasaili“, navela je Macanović.

Maja Jovović iz Nikšića pozvala je sve građane, kojima su ugrožena ljudska i građanska prava, da se okupe sjutra u 13 sati ispred zgrade Skupštine.

„Da svi jasno izrazimo svoj revolt na odluke Vlade i po ovom i po pitanju diskriminacije svih građana“, navela je Jovović.

Vesna Kljajić iz Kolašina rekla je da korisnice naknada nijesu sigurne kakvu odluku će sjutra Ustavni sud donijeti, s obzirom na to da je Vlada preporučila ukidanje naknada.

„Mi ćemo biti tu da vidimo hoće li Ustavni sud poštovati preporuke Vlade ili Ustav i zakon, a mi ćemo se prema njihovoj odluci odrediti šta ćemo dalje preduzeti“, navela je Kljajić.

Bonus video: