Makarska neće Budvu za pobratima?

Hrvatski grad nije zvao Budvu na proslavu Dana Opštine, a ni oni neće doći na budvansku svečanost
7564 pregleda 13 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock

Zbog ranije preuzetih obaveza, delegacija Makarske neće prisustvovati svečanoj proslavi Dana opštine Budva, 22. novembar.

To je objašnjenje predstavnika poznate hrvatske turističke destinacije, opštine Makarska, koji prvi put u proteklih pet godina neće doputovati u Budvu na svečanosti. Još je interesantnije da iz Makarske ove godine nije došao poziv Budvi da njena delagacija dođe 24. oktobra na proslavu Dana opštine Makarska.

Ti pozivi su uredno svih prethodnih godina dostavljani na adresu crnogorske metropole turizma.

Budva i Makarska su svih prethodnih godina gajili jake prijateljske odnose i nerijetko su umjetnici i privrednici bili gosti brojnih dešavanja. “Vijesti” su ostale uskraćene za odgovore na pitanja koja su zvanično uputili Službi za odnose sa javnošću Opštine Makarska, kao i kabinetu tamošnjeg gradonačelnika. Nije odgovoreno koji su razlozi da se prvo u Makarsku ne pozove delegacija Opštine Budva na svečanost, a i zbog čega su otkazali dolazak u Budvu.

Nije odogovoreno ni na pitanje da li je jedan od razloga i jasan prosrpski kurs koji ima nova budvanska administracija na čelu sa Markom Batom Carevićem, pošto su za vrijeme dok je Budvom upravljao Dragan Krapović uredno dolazili na svečanosti, te pozivali predstavnike Budve na njihovu proslavu.

Iz Opštine Budva „Vijestima“ je rečeno da nijesu dobili objašnjenje zbog čega hrvatska delegacija ne dolazi u Budvu, osim uobičajene izreke „zbog ranije preuzetih obaveza“, kao i da im nije jasno zbog čega je ove godine izostao poziv da delegacija Budve prisustvuje svečanostima u Makarskoj.

Opština Budva
Opština Budva(Foto: Vuk Lajović)

Opština Budva je pobratim sa 22 grada, pa se na spisku onih sa kojima je u prijateljskim odnosima nalaze slovački grad Banska Bistrica, slovenački Celje i Kamnik, beogradska opština Čukarica, turski grad Jalova, ukrajinski Kijev, Laktaši u Republici Srpskoj, istočni administrativni okrug grada Moskve, Novi Sad, Ohrid, Pakrac, italijanski Petaćato, ruski Petropavlovsk Kamčatki, gradska četvrt Prag 4, italijanski Rimini, opština Stari grad Sarajevo, češki Valaški Mezeričij, srbijanski gradovi Velika Plana, Novi Sad i Vrnjačka Banja, američki Vest Palm Bič i kineski Zigongom.

Brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama još prije deset dana započelo je obilježavanje 22. novembra, Dana opštine Budva. Centralna proslava je zakazana u hotelu “Palas” u Petrovcu, gdje će biti održana svečana sjednica, na koju su dolazak potvrdile brojne delegacije i predstavnici kulturnog i javnog života Crne Gore.

Interesantno je da ove godine predsjednici Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović organizuju svečane večere. Radović za 150 zvanica organizuje večeru dobrodošlice 21. novembra u „Palasu“, dok dan kasnije u budvanskoj „Avali“ Carević organizuje gala večeru za isto toliko zvanica.

Bonus video: