Maloljetnice u redu za silikone, očevi veća podrška nego majke

Za razliku od Crne Gore, u Njemačkoj je došlo do velike političke debate na temu - estetska hirurgija kod mlađih od 18
240 pregleda 13 komentar(a)
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
grudi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 02.12.2012. 15:24h

Maloljetne djevojke u pratnji roditelja nerijetko dolaze kod plastičnog hirurga Žarka Borovića i traže da im se uvećaju grudi.

Da postoji mnogo takvih slučajeva “Vijestima” je potvrdio lično Borović, koji priča kako je više puta odbio da operiše djevojke od oko 15 godina.

“Među njima ima i onih koje su odlučne u svojoj namjeri, pa implante ugrade u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi”, rekao je dr Borović koji radi u Podgorici.

Estetska hirurgija nije zakonom zabranjena za maloljetne osobe, nego je odgovornost roditelja jedina zaštita prava pacijenta.

“Interesantno je da su kod nas očevi ti koji su, kada već pristanu na intervenciju, mnogo veća podrška ćerkama, nego majke. Majke se većinom vode konzervativnim mišljenjima okoline, dok očevi, kada se zakaže operacija - budu zdušna podrška”, rekao je dr Borović.

Specijalista plastične hirurgije u takvim slučajevima objašnjava djevojci da joj nije potrebna intervencija. Doktor Borović, koji mjesečno obavi desetak intervencija uvećanja grudi, podsjeća da se ženske grudi razvijaju do 18. godine. Ukoliko se procijeni da je rast i razvoj završen i definitivan, da je osoba dovoljno zrela za svoje godine i svjesna svih posljedica, moguće je da se izvede operacija kod sedamnaestogodišnjakinje.

“To su rjeđi slučajevi. Prije operacije obavlja se opsežan razgovor sa pacijentkinjama, upoznaju se sa operacijom i mogućim komplikacijama”, kazao je hirurg.

Estetska operacija za mlađe od 18 godina u Srbiji i Hrvatskoj se dozvoljava uz pristanak roditelja, a isto je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini. U Njemačkoj nemaju definisanu starosnu granicu zabrane, pa se svaka deseta estetska operacija uradi osobi mlađoj od 20 godina

“Rijetko je kod mladih pacijentkinja u pitanju hir i želja za prevelikim proporcijama. Gdje ga prepoznam, to ne prihvatam, kao i pacijentkinje koje nisu odlučne”, kaže Borović.

Estetska operacija za mlađe od 18 godina u Srbiji i Hrvatskoj se dozvoljava uz pristanak roditelja, a isto je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini. U Njemačkoj nemaju definisanu starosnu granicu zabrane, pa se svaka deseta estetska operacija uradi osobi mlađoj od 20 godina.

Za razliku od Crne Gore gdje se slične teme rijetko pominju u parlamentu, u Njemačkoj je došlo do velike političke debate oko valjanosti takvog zakona.

Doktor Borović kaže da je glavna stvar prepoznati da li estetski pacijentu nanosi psihološke probleme.

“Dođu, na primjer žene sa malim grudima, i od mene traže mišljenje da li ih treba povećati. Moj odgovor je uvijek – ne. Jer, ko sam nije siguran da mu je to neka estetska mana, ne treba ni da je mijenja”, ističe dr Borović.

Podgorički ljekar smatra da je apsurdno pridržavati se stava da je prirodno najljepše, pogotovo ako se neko ne osjeća dobro u svojoj koži. Borović ističe da je esteska hirurgija pogrešno shvaćena, zbog vulgarnih primjera većinom poznatih, iz svijeta estrade.

Za razliku od Crne Gore, u Njemačkoj je došlo do velike političke debate na temu - estetska hirurgija kod mlađih od 18

Zabluda je prema njegovom mišljenju da se žene estetskim operacijama podvrgavaju zbog jačeg pola. On kaže da ih partneri uglavnom odgovaraju od te namjere. Sve operacije uglavnom su preporučljive poslije 18. godine života, kada je završeno formiranje tijela.

Gornja granica ne postoji

U ordinaciji estetskog hirurga gornja starosna granica ne postoji. “Imali smo pacijente starije od 60 godina koji se zatežu, sređuju grudi, kapke. Muškarci u Crnoj Gori se većinom odlučuju na tretman botoksom, korekciju kapaka, liposukciju, a nije im strano ni uvećanje usana. Tipično je da su plašljiviji od žena”, kazao je dr Borović. Među čudnim vijestima koje kruže internetom našao se i slučaj Britanke Šantal Maršal (53) koja je sa svoje četiri ćerke, Emom (30), Ripli (21), Teri (27) i Tarom (26), imala ukupno 13 operacija ugradnje silikona u grudi, na šta su potrošile čak 65.000 eura. One su na taj način enormno povećale ono što im je priroda dala.

Bonus video: