Manabe: Crna Gora aktivno promoviše demokratske vrijednosti

On je čestitao Ministarstvu odbrane na uspješno sprovedenim reformama koje su rezultirale članstvom Crne Gore u Alijansi
79 pregleda 0 komentar(a)
Ro Manabe, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ro Manabe, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2017. 18:47h

Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pouzdanog partnera koji aktivno promoviše demokratske vrijednosti savremenog društva, ocijenio je zamjenik ministra odbrane Japana za međunarodne odnose, Ro Manabe.

Manabea, koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore (VCG), danas su u odvojene posjete primili državni sekretar Slobodan Filipović i načelnik Generalštaba VCG Ilija Daković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Filipović je naglasio da Crna Gora, u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima, teži unaprjeđenju saradnje sa svim međunarodnim subjektima koji doprinose očuvanju globalne bezbjednosti.

„U tom smislu, Filipović je izrazio očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Japana u domenu odbrane, kao dvije prijateljske zemlje, značajno produbiti u narednom periodu“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, upoznao sagovornika o aktuelnim procesima i budućim planovima koji se odnose na dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sektora, ističući da je Ministarstvo posebno posvećeno nastavku modernizacije VCG, u skladu sa najvišim standardima.

„Imajući u vidu bogato iskustvo Japana u oblasti djelovanja u prirodnim i vještački izazvanim katastrofama, Filipović je ukazao na mogućnost razvoja bilateralne saradnje i u ovom domenu“, kazali su iz Ministarstva.

Manabe je čestitao Ministarstvu odbrane na uspješno sprovedenim reformama koje su rezultirale članstvom Crne Gore u Alijansi.

„Istakao je da Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pouzdanog partnera koji aktivno promoviše demokratske vrijednosti savremenog društva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Manabe, ukazujući na konkretne modalitete razvoja saradnje u domenu odbrane, istakao očekivanje da će se u budućem periodu sveukupna saradnja Crne Gore i Japana značajno unaprijediti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku sa Dakovićem razgovarano je o konkretnim mogućnostima razvoja vojne saradnje dvije zemlje u narednom periodu.

Daković je upoznao Manabea sa prioritetima daljeg razvoja VCG, ističući da njegova posjeta predstavlja podsticaj za jačanje vojnog partnerstva.

On je, kako se navodi, informisao sagovornika o aktuelnom učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

„Sagovornici su se saglasili da Crna Gora predstavlja kredibilnog saveznika i partnera koji aktivno doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: