Manastir Morača je poslijepodne od Podgorice dalji za 30 km

Putnici poslijepodne i uveče mogu da kupe kartu samo do Kolašina, koja je skoro dvostruko skuplja
587 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 18:37h

Ukoliko poslijepodne iz Podgorice putuju do svog sela, mještani Manastira Morača, tvrde da moraju da plaćaju skoro dvostruku cijenu autobuske karte, to jest, umjesto 3,5 - 6 eura. Prema njihovim riječima, poslije 15 sati i 30 minuta na podgoričkoj autobuskoj stanici ne može se kupiti karta do tog sela, već samo do, tridesetak kilometara udaljenog, Kolašina.

„To zvuči nevjerovatno, ali je istina. Zbog toga što na autobuskoj stanici u poslijepodnevnim i večernjim satima nije moguće kupiti kartu samo do Manstira Morače. Mnogobrojni odlasci u Podgoricu, odnosno povratak u selo me mnogo košta, s obzirom da sam u glavnom gradu, uglavnom, zbog specijalističkih ljekarskih pregleda. Rijetko kada završim dovoljno rano da mogu da stignem na neki od autobusa za koje je moguće kupiti kartu do mog sela. Tako, plaćam dodatno kao da idem do Kolašina, što je skoro dva puta više, a to nije mali izdatak”, kaže za “Vijesti” penzionerka Radmila Radulović iz Manastira Morača. Ona dodaje da su u selu ostala gotovo samo staračka domaćinstva, odnosno penzioneri sa niskim primanjima, bez svojih automobila. Činjenicom da plaćaju u povratku iz Podgorice skoro dvostruki iznos autobuske karte, za njih je, tvrdi Radmila, dodatno opterećenje za kućni budžet.

Šef saobraćaja na podgoričkoj autobuskoj stanici Dragan Mrvaljević potvrdio je za „Vijesti“ da nakon 15 sati i 30 minuta nije moguće kupiti karte do Manstira Morače. Kako je rekao, na autobuskoj stanici u glavnom gradu se prodaju karte prema redu vožnje koji im dostavljaju prevoznici.

„Mi drugačije ne možemo. Autobusi koji saobraćaju u poslijepodnevnim satima, nemaju u svom redu vožnje selo Manastir Morača, pa se do tog mjesta ne mogu ni prodati karte. Takođe, ne možemo kontrolisati da li autobusi staju na mjestima, koje nemaju u svom redu vožnje. To je više pitanje za inspektore drumskog saobraćaja”, kazao je Mrvaljević. On je dodao da slične probleme kao i mještani Morače imaju i Carevom Lazu na putu prema Cetinju, pa čak i u Sutomoru, koje nije u redu vožnje nekim prevoznicima.

Glavni republički inspektor za drumski saobraćaj Ljubiša Živaljević nije želio da komenatriše ovaj problem, jer, kako tvrdi, nema ovlaštenja da razgovra sa novinarima. Živaljević je, ipak, rekao da inspektori ne mogu reagovati, ukoliko nemaju pisani prigovor.

Nezvanično, na teritoriji Crne Gore kontrolu drumskog saobraćaja obavljajuju samo tri inspektora. Sve i kada bi imali volju da kontrolišu nesavjesne prevoznike, to jest one čiji autobusi staju na mjestima, koje nemaju u svom redu vožnje, to bi bilo teško.

Članom 26. Zakona o drumskom saobraćaju, između ostalog, propisano je i da „red vožnje”, kao i “redosljed autobuskih stanica glavnih autobuskih stajališta i autobuskih stajališta i njihovu udaljenost od početne stanice” predlaže prevoznik.

Galerija

Bonus video: