Mandić uzeo novac, niko ne zna za što

Privatni Skala radio koristio više desetina hiljada eura novca poreskih obveznika koje je tom mediju davala bivša lokalna vlast predvođena DPS-om
425 pregleda 0 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2017. 09:34h

Opština Kotor ne raspolaže ni sa jednim izvještajem privatnog Skala radija o načinu na koji je taj medij u vlasništvu Slavka Mandića, iskoristio više od 90 hiljada eura novca poreskih obveznika Kotora, a koje je tom mediju pod netransparetnim okolnostima, davala bivša lokalna vlast predvođena DPS-om.

To proizilazi iz dokumentacije i odgovora koje su "Vijesti“ po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dobile od nadležnih organa Opštine Kotor.

"Vijesti" su tražile pristup izvještajima o realizaciji projekata za koje je Skala radio proteklih godina dobijao novac iz gradske kase, ali ih nisu dobile jer te dokumente koje je medij po ugovorima o donacijama i sponzorstvima, morao da podnosi Opštini, lokalna uprava nikada nije dobila.

Isto tako, lokalna uprava nije u posjedu niti jednog CD-a sa snimljenim, iz gradskog budžeta sponzorisanim materijalom emitovanim na Skala radiju, a koje je Mandić takođe bio dužan da joj dostavi. Skala radio i sam Mandić vrlo su bliski DPS-u, a taj medij u svakoj prilici oštro napada aktuelnu lokalnu vlast u Kotoru koju čini koalicija Demokrate-DF-SDP-URA uz parlamentarnu podršku SNP.

Na meti brutalnih napada Skala radija posebno su kotorski gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) i potpredsjednica Opštine Ljiljana Popović-Moškov (URA) koji su najodgovorniji za donošenje odluke da lokalna uprava prestane da pod netransparentnim okolnostima donira novac iz gradske kase privatnim medijima, od čega je do prošle godine Skala radio dobijao najveći dio.

"Opština Kotor je u 2011. godini prema preduzeću „Maxko“ d.o.o. Kotora (Skala radio) relizovala iznos od 20.750 eura od čega je na ime Ugovora o poslovnoj saradnji od 20.marta 2011. realizovan iznos od 13.750 eura, dok je na ime duga iz prethodne godine realizovan iznos od 7.000 eura. Opština je prema Skali radiju 2012. realiziovala iznos od 14.750 eura od čega 9.950 po Ugovoru o poslovnoj saradnji za tu godinu, 3.800 eura na ime duga iz prethodne godine i još 1.000 eura na ime "sponorstva" iz sredstava tekuće budžetske rezerve", piše u odgovorima koje su "Vijesti" dobile od Stručne službe gradonačelnika Kotora.

Lokalna uprava je Skala radiju 2013. uplatila ukupno 14.250 eura, dok je u 2014. koja je bila posljednja godina gradonačelničkog mandata Marije Maje Ćatović (DPS) Mandić iz gradske kase dobio čak 19.850 eura.

Zanimljivo je da je Slavku Mandiću tada Opština iznos od 2.000 eura isplatila na osnovu "rješenja Ministarstva kulture“. Tokom 2015. i 2016. kada je Kotor vodio Aleksandar Stjepčević (DPS), Skala radiju je "malo zavrnuta" finasijska česma iz gradskog budžeta, ali je Mandić i u te dvije godine uspio da dobije ukupno 22 hiljade eura (7.000 eura 2015. i 15.000 godinu kansije). Ukupno je u proteklih sedam godina Skala radio iz gradskog budžeta Kotora dobio 91.600 eura.

Nova kotorska vlast predvođena Demokratama odlučila je da akcenat kada je finansiranje medija u pitanju, stavi na lokalni javni servis Radio Kotor, pa je Skala radiju ukinula obilne dotacije kojima je Mandićev radio "častila" prethodna DPS uprava, pozivajući se samo na "Ustav Crne Gore i zakonom zajamčena prava građana na informisanje, kao i proizvodnju drugih programskih sadržaja od interesa za lokalno stanovništvo i obezbjeđenje javnosti rada organa lokalne uprave i Skupštine opštine Kotor".

Pri tom, Opština nikada nije raspisala tender na kojem bi birala najpovoljniju pondu za te dodatne medijske usluge mimo onih koje joj pruža njen sopstveni lokalni javni servis. Takvu praksu sipanja opštinskog novca na račun privatnog medija Slavka Mandića inaugurisala je 2010. bivša kotorsk gradonačelnica Marija Ćatović (DPS).

Ona je u veoma bliskim odnosima sa Mandićem, koga je svojevremeno koristila i kao ličnog neformalnog savjetnika za odnose sa javnošću.

Jokić je "nevaspitan" jer ne da pare

Skala radio i Mandić su krajem aprila ove godine javno optužili gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) da "dijeli građane tog grada i demonstrira mržnju prema onima koji drugačije misle od njega“, zato što Jokić nije Kotoranima uputio vaskršnju/uskršnju čestitku preko talasa tog privatnog medija.

Gradonačelnik je sugrađanima čestitao preko talasa lokalnog javnog servisa Radio Kotor. Mandić je u tekstu na portalu Skala radija ovakav postupak Jokića ocijenio “nevaspitanim, nekulturnim, osionim i bahatim” i konstatovao da gradonačelnik “još uvijek nije svjestan da Skalu sluša mnogo više od polovine građana opštine u kojoj je on predsjednik.”

Nije međutim, javnost obavijestio da je prije toga, njegov medij Opštini tražio novac u zamjenu za emitovanje gradonačelnikove uskršenje čestitke i njeno postavljanje na svom sajtu, poslavši zvaničan dopis lokalnoj upravi u kojem ih obavještava da je “ta vrsta usluga po cjenovniku Skala radija 40 eura”.

Nema ni podataka koliko su dale ustanove i preduzeća

Opština Kotor, kako je rečeno "Vijestima”, "ne raspolaže informacijama“ koliko su minulih godina tokom DPS lokalne vlasti, Skala radiju novca dale opštinske javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač lokalna uprava (Vodovod, Komunalno, Luka Kotor, OJU Muzeji, Turistička organizacija, KC "Nikola Đurković" i Vodacom). Sva ili većina tih preduzeća i ustanova tokom mandata DPS-a u većim ili manjim iznosima sponzorisali su Radio skalu, često i po usmenim nalozima koje je njihovim rukovodstvima davala gradonačelnica Ćatović.

Sam Mandić nije se libio da od nekih opštinskih firmi poput Luke Kotor traži svojesvrtan medijski reket pa je tako krajem 2014. od tadašnjeg izvršnog direktora te firme Vasilija Kusovca (SDP) tražio da mu se "izađe u susret sa iznosom do 5.000 eura čime bi mogli da se relaksirano bave" pisanjem o poslovanju Luke Kotor koje je "tema našeg istraživačkog novinarstva... i posao koji zahtijeva potpunu predanost i angažovanje novinarskog tima“.

Kada je Kusovac to odbio, Mandić je njega lično i cijelu Luku Kotor narednih mjeseci podveo pravom medijskom linču. Slično je kasnije u mnogo manjoj mjeri uradio i sa bivšim predsjednicom Borda direktora Luke Stanislavom Subotić ( DPS) koja mu je nakon toga ljetos, neposredno prije isteka mandata Borda kojim je predsjedavala, ipak obezbijedila novu "donaciju" od 1.000 eura za Skalin program "Kotor-istorija, tradicija i kultura".

Bonus video: