Manjak gostiju iz Ukrajine, nadoknađuju turisti iz Bjelorusije

Tokom juna zadržan rast broja pristiglih putnika iz Srbije od čak 28 odsto, dok je iz Rusije stiglo 4 odsto više putnika nego juna prošle godine
0 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.06.2014. 16:15h

Odlične rezulate iz prve trećine godine kada je bilježio mjesečni rast od 15 do čak 30 odsto u odnosu na lani, aerodrom Tivat nastavlja i u prvim mjesecima špica turističke sezone.

Glavna turistička recepcija crnogorskog primorja kako nazivaju tu vazdušnu luku, trenutno u prosjeku svakog dana opslužuje 28 velikih putničkih aviona na redovnim i čarter linijama, a prave ljetnje gužve tek predstoje.

"Za nas glavna ljetnja sezona traje od 1. maja do 30. septembra. Promet na aerodromu u maju ove godine je bio 9,42 odsto veći nego u istom mjesecu lani,a za ovih 25 dana mjeseca juna imamo 6,3 odsto veći broj putnika nego u istom periodu prošle godine", kazao je “Vijestima” direktor tivatske zračne luke mr Ranko Bošković.

On je dodao da do ukupno povećanje broja transferisanih putnika od početka godine do sada iznosi 12,7 odsto ili nominalno, 29.300 putnika više nego lani.

Broj opsluženih vazduhoplova takođe raste, pa ih je u 25 dana juna, bilo 5,2 odsto više nego lani.Što se ostvarenja saobraćaja sa pojedinih destinacija tiče, tržište Srbije za pet mjeseci bilježi rast od 18 odsto, Rusije 22 odsto, a tržišta zapadne Evrope čak 23 odsto.

"Veliki je pad međutim, za prvih pet mjeseci zabilježen sa ukrajinskog tržišta koje je ostvarilo samo 45 odsto prošlogodišnjeg rezultata. Ipak, gledajući rezultate iz juna koji su kada su ukrajinski prevoznici u pitanju, na nivou od 91 odsto ostvarenog lani, čini se da stvari lagano ipak popravljaju. Moram istaći da smo tokom juna zabilježili značajan porast saobraćaja sa Bjelorusijom od čak 192 odsto u odnosu na lani", kazao je Boškovi.

Prema njegovim riječima tokom juna zadržan je rast broja pristiglih putnika iz Srbije od čak 28 odsto, dok je iz Rusije stiglo 4 odsto više putnika nego juna prošle godine, te praktično isti broj putnika iz zemalja zapadne Evrope kao i lani.

Iako će mu se približiti, Bošković ne očekuje da će aerodrom Tivat ovog ljeta srušiti svoj dosadašnji rekord u dnevnom prometu od 11.053 putnika, ostvaren 10. avgusta prošle godine.

Ograničeni kapaciteti platforme i pogotovo terminalne zgrade, jednostavno fizički ne dozvoljavaju veći promet u manje od 24 sata rada zračne luke.

Aktuelni limit je da aerodrom Tivat tokom jednog dana prihvati maksimalno do 38 velikih putničkih aviona na redovnim i čarter linijama, te između 18 i 20 malih vazduhoplova iz segmenta tzv. generalne ili poslovne avijacije.

Bonus video: