Manje časova nastavnicima sa 35 godina staža

Šehović je ranije obećao da će naći način da prosvjetarima plate ostanu iste, bez obzira na smanjenje fonda i norme časova
228 pregleda 1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 26.06.2017. 19:30h

Nastavnik koji ima najmanje 35 godina radnog staža može dobiti umanjenje radnog vremena za dva časa sedmično.

To su dogovorili Ministarstvo i Sindikat prosvjete.

“Iako je došlo do smanjenja norme u osnovnim školama, na predlog Sindikata je na kraju zadržana zakonska odredba koja kaže da nastavniku koji je proveo najmanje 35 godina na poslovima obrazovanja i vaspitanja, radno vrijeme može se umanjiti za dva časa nedjeljno, odnosno može ostvariti punu nedjeljnu normu i sa dva časa manje. Nastavnog kadra, odnosno nastavnika koji ispunjava ovaj zahtjev i može iskoristiti ovu mogućnost je 590”, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu prosvjete.

Od 1. septembra osnovcima u drugom i trećem ciklusu (od četvrtog do devetog razreda) gradivo je smanjeno za 10 odsto.

Ministar prosvjete Damir Šehović je tada obećao da će naći način da prosvjetarima plate ostanu iste, bez obzira na smanjenje fonda i norme časova .

“Ministar Šehović ranije je najavio bavljenje nastavnim kadrom i rad na tome da se sva pitanja u vezi sa njihovim statusom rješavaju na način da, sveukupno gledano, njegov položaj bude poboljšan u odnosu na raniji”, poručuju iz Ministarstva.

Prema planu Zavoda za školstvo, ukupan fond časova je smanjen za 19, sa sadašnjih 225 na 206.

To znači da će učenici u sedmom, osmom i devetom razredu četiri dana tokom radne sedmice imati pet, a samo jednom šest časova .

ZZŠ je stavio akcenat na izučavanje stranih jezika. Tako će se engleski izučavati od početka školovanja, a drugi strani jezik izučavaće se od šestog razreda - dva časa nedjeljno.

U drugom i trećem ciklusu biće smanjeno gradivo iz matematike, istorije, geografije, biologije, hemije.

“Biće izvršena i revizija izbornih predmeta”, kazali su ranije iz Zavoda.

Bonus video: