Manje oboljelih od gripa u Evropi, u Crnoj Gori preovladava tip A

Od gripa su tokom februara u Kliničkom centru Crne Gore umrle dvije osobe, koje nijesu primile vakcinu
81 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, grip, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar, grip, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.03.2016. 20:15h

Kod 76 pacijenata do prekjuče je potvrđen virus gripa tipa A, a kod tri tipa B, ali novi smrtni slučajevi nijesu zabilježeni.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su kod izabranih ljekara registrovane 182 osobe sa simptomima nalik gripu, od kojih je najveći broj uzrasta između 25. i 64. godine.

Kazali su da su u Crnoj Gori u cirkulaciji virusi tipa A (H1N1), A (H3N2) i tipa B i da je u Evropi prošle sedmice smanjen broj oboljelih sa težim oblicima oboljenja izazvanih virusom.

Od gripa su tokom februara u Kliničkom centru Crne Gore umrle dvije osobe, koje nijesu primile vakcinu.

Iz Instituta su naglasili da je najbolja prevencija gripa vakcinacija, koju savjetuju svima koji su stariji od šest mjeseci, a imaju hronične bolesti pluća (posebno astmu), hroničnu srčanu i bubrežnu bolest, dijabetičari, osobe sa oslabljenim odbrambenim sistemom i kojima su presađivani organi i tkiva. Vakcinu treba da prime i osobe u ustanovama za liječenje hroničnih bolesti i stari koji žive u domovima, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici.

Epidemiolozi savjetuju da treba izbjegavati bliske kontakate sa oboljelima, dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama, boravka u zatvorenim prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi i praktikovati dobre navike, uključujući ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Bonus video: