Mank radi, pa naknadno dobije dozvolu

Porto Montenegro je 29. septembra dobio upotrebnu dozvolu za objekte u “2 B” fazi, iako ih je koristio od sredine juna, kada su završeni
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2015. 18:26h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je tek 29. septembra kompaniji “Adriatic Marinas - Porto Montenegro” upotrebnu dozvolu za proširenje marine u Tivtu, koja je završena i koristi se još od polovine juna.

Rješenjem od 29. septembra koji je potpisao generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u MORT-u Danilo Gvozdenović, Porto Montenegro je dobio upotrebnu dozvolu za “izgrađene objekte luke nautičkog turizma” u “2 B” fazi, iako se svi nesmetano koriste od sredine juna, kada su završeni.

Na tim objektima ljetos su vezivane brojne velike jahte, a infrastruktura, koja u tom momentu nije imala upotrebnu dozvolu, korišćena je od 4. do 7. septembra i za održavanje prvog MYBA sajma superjahti.

Sudeći prema rješenju, Porto Montenegro se zahtjevom za dobijanje upotrebne dozvole resoru Branimira Gvozdenovića obratio 2. septembra, a dopunio ga 15. septembra.

MORT je već 16. septembra donio riješenje o imenovanju Instituta za razvoj i istraživanja iz Podgorice za vršioca tehničkog pregleda radova izvedenih na dogradnji preko 350 metara dužine nove operativne marine u Tivtu, sa nekoliko desetina novih vezova za jahte i ostalom infrastrukturom.

Institut je taj posao završio u ekspresnom roku i dostavio izvještaj o tehničkom pregledu MORT-u, koje je 29. septembra izdalo upotrebnu dozvolu.

U rješenju koje potpisuje Danilo Gvozdenović nije navedeno kada je tačno Institut izradio izvještaj o obavljenom tehničkom pregledu, a koji je u arhivi MORT-a zaveden 28. septembra.

To nije prvi slučaj da se država “komotno” odnosi prema investicionom projektu kanadskog milijardera Pitera Manka.

Kazne od 2.000 do 40.000 eura

Porto Montenegro je upotrebnu dozvolu za prošle godine napravljenu 2A fazu marine dobio tek 8. oktobra, iako se ona nesmetano koristila godinu dana.

MORT je početkom godine Porto Montenegru izdao i građevinsku dozvolu za gradnju helidroma, iako za to u važećoj planskoj dokumentaciji nema nikakvog osnova.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, korišćenje je dozvoljeno tek nakon pribavljanja upotrebne dozvole, a inspektor za građevinarstvo dužan je da zabrani korišćenje objekta za koji nije izdata. Inspekcija je bila dužna da zbog korićenja objekta bez upotrebne dozvole, “odreže“ novčanu kaznu koja se kreće od dvije do 40 hiljada eura, ali ni to nije urađeno.

Bonus video: