MANS će nastaviti da ukazuje na nezakonitosti

"Prethodno je ista sudija brutalno prekršila pravo na odbranu Vanje Ćalović kažnjavajući je u odsustvu sa 600 eura..."
60 pregleda 1 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2014. 23:23h

Pred Područnim organom za prekršaje u Podgorici su održana dva ročišta u prekršajnim postupcima protiv Vanje Ćalović i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

U postupku protiv Vanje Ćalović zbog lijepljenja naljepnice sa natpisom "Ustavni sud Prve familije" na tabli Ustavnog suda u julu 2012. godine. Sutkinja Maja Rakočević, odložila je pretres za 10. mart.

"Prethodno je ista sudija brutalno prekršila pravo na odbranu Vanje Ćalović kažnjavajući je u odsustvu sa 600 eura i ne pružajuću joj priliku da se brani, što je utvrdilo i Vijeće za prekršaje pa je tu odluku ukinulo i predmet vratilo na ponovno suđenje. Sada ista sudija ponovo krši pravo na odbranu sa zahtjevom da pismenu odbranu koju je u skladu sa zakonom dostavio branilac, potpiše i Vanja Ćalović”, rekao je advokat MANS-a, Veselin Radulović.

Dodao je da je time, sutkinja Rakočević "još jednom pokazala da je lojalan Vladin činovnik i da čini sve kako bi udovoljila onima koji su ovaj postupak pokrenuli, ali koji su i izabrali sudiju Rakočević, koji joj daju platu i koji odlučuju o njenom rezrješenju".

U drugom postupku po prekršajnim nalozima Komunalne policije izdatim protiv MANS-a i Vanje Ćalović, posipanja farbe ispred Skupštine, sutkinja Sonja Pepeljak uvažila je navode odbrane i donijela rješenje kojim se prekršajni postupak obustavlja, zbog toga što prekršajni nalozi nijesu uručeni u skladu sa zakonom.

"Radi se o nalozima koje je Komunalna policija naknadno sačinjavala zbog prosipanja crvene boje ispred Skupštine Crne Gore, stavljajući na teret MANS-u i Vanji Ćalović kršenje Zakona o putevima, odnosno prosipanje masne farbe i ugrožavanje saobraćaja", saopštio Radulović.

On ističe da će MANS nastaviiti da ukazuje "na sve nezakonitosti u radu izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, ali i onih sudija za prekršaje koji pokazuju zašto ih je Vlada izabrala i zašto se odugovlači sa izmjenom zakona u dijelu kojim se omogućava takav izbor koji je suprotan evropskim standardima”.

Bonus video: