MANS: Nećemo da budemo dio Markovićeve predstave

Predstavnici MANS-a neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici Nacionalne Komsije za borbu proitiv korupcije i organizovanog kriminala
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vanja Ćalović, Duško Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.04.2012. 15:27h

Predstavnici MANS-a neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici Nacionalne Komsije za borbu proitiv korupcije i organizovanog kriminala jer, kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, ne žele da daju legitimitet još jednoj predstavi u režiji njenog predsjednika, Duška Markovića. Navodi se da je za sjutrašnju sjednicu bilo planirano razmatranje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji je objavljen prije pet mjeseci, a na koje je MANS dostavio komentare još u novembru prošle godine. Direktor monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš, naveo je da Marković planira da na sjednici, sa predstavicima ključnih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, mjesec prije novog izvještaja, razmatra preporuke Evropske unije iz prethodnog za čije ispunjavanje je ostalo tek nešto više od 30 dana. Maraš ja ocijenio da se postavlja realno pitanje, šta je Marković radio proteklih pola godine i koja je poenta ovakvog upravljanja Komisijom.

Marković sabotira rad Nacionalne KomisijePrema njegovim riječima, Marković je kao predsjednik Komisije vrlo aktivan kada je potrebno, kako je kazao, opstruirati rad tog tijela, a njegove nadležnosti zloupotrijebiti ili potpuno obesmisliti."Tako je uspješno sabotirao utvrđivanje odgovornosi za slučaj neustavnog praćenja telefonskih komunikacija građana od policije preko telekomunikacionih operatera, koristeći Komisiju kao alibi svom kumu, bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću", naveo je Maraš u izjavi dostavljenoj agenciji MINA. On je ukazao da, ne samo da Veljović za to nije snosio bilo kakve posledice, već je Marković uz pomoć većine u Nacionalnoj komisiji konstatovao da policija nije radila ništa nezakonito, dok je u isto vrijeme pravosnažna sudska presuda tvrdila suprotno."Isti trerman je imala i inicijativa MANS-a da se utvrdi odgovornost za to što su crnogorski sudovi u kontinuitetu kršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama i prikrivali informacije o pravosnažnim presudama za korupciju, kako se ne bi saznalo da zapravo i nema presuda za korupciju na visokom nivou, na čemu Brisel insistira u kontinuitetu", kazao je Maraš. On je rekao da je Marković efikasno opstruirao i raspravu o tome zašto Specijalni istražni tim, iako se u kontinuitetu obučava, i dalje ne daje željene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima.

On je kazao da je Marković, zloupotrebljavajući funkciju predsjednika Nacionalne komisije, onemogućio da se raspravlja i o odgovornosti Vrhovnog državnog tužioca koji još nije rasvijetlio slučaj paljenja vozila dnevnog lista Vijesti, niti je otkrio nalogodavce tog kriminalnog čina.

Nema vremena da se bavi Navionalnom Komisijom

"Umjesto da prekine da kroz Komisiju sabotira otkrivanja kriminalaca na najvišim nivoima i štiti nesposobne nosioce funkcija u sektoru krivičnog gonjenja i presuđenja, Markovićev ključni 'argument' za takvo ponašanje je da nema vremena da se bavi Nacionalnom komisijom zbog brojnih drugih obaveza koje ima", kazao je Maraš.On je ocijenio da brojnost funkcija koje obavlja Marković, ne smiju biti prepreka za efikasniji rad Nacionalne komisije "koja bi morala da se postara da konačno dobijemo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala". "Zbog toga, MANS sjutra, prvi put, neće prisustvovati sjednici Nacionalne komisije, jer ne želimo da dajemo legitimitet Markoviću u dezavuisanju problema borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", poručio je Maraš.

Bonus video: