MANS: Neka EPCG saopštei kriterijume oglašavanja

“Dokumentacija za 10 mjeseci pokazuje da su od januara do oktobra 2016. najviše novca dobili mediji bliski vlastima”
1 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS
Ažurirano: 17.02.2017. 19:04h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije negirala podatke koje je objavio istraživački centar MANS-a iz prostog razloga jer smo te podatke dobili od same EPCG koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, saopštio je juče istraživački centar MANS-a.

Oni su pre dva dana iznijeli podatke da se EPCG uglavnom oglašava u medijima naklonjenim vlastima, ali je ta kompanija u većinskom državnom vlasništvu iznijela drugačije informacije.

EPCG je tvrdila da oni transparentno i principijelno opredjeljuju sredstva za oglašavanje u medijima.

Međutim, MANS u reagovanju navodi:

“Sve podatke o izdacima medijima u periodu od januara do oktobra 2016. godine MANS je dobio od EPCG, tražeći na mjesečnom nivou od energetske kompanije podatke o isplatama prema svim medijima u zemlji.

MANS je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama tražio podatke i za novembar i decembar 2016. godine, ali su za novembar poslati u neupotrebljivoj formi, odnosno zatamnjene su cifre o isplatama, pa su iz EPCG najavili da će dostaviti upotrebljiv dokument, dok se podaci za decembar još čekaju.

Upravo je dostavljena dokumentacija pokazala da su od januara do oktobra prošle godine najviše novca dobili mediji koji slove za bliske vlastima, dok su isplate medijima koji su kritičari vlasti bile neuporedivo manje. EPCG sada prikazuje podatke za period od 13 mjeseci, pri čemu i oni potvrđuju da oni mediji koji su bliski vlasti za oglašavanje uzimaju najveći dio „kolača“ od energetske kompanije.

Umjesto tvrdnji da marketinška sredstva namijenjena oglašavanju ravnomjerno raspoređuju i pozivanja MANS-a da on saopšti koliki je komercijalni tiraž koje novine, iz energetske kompanije treba da saopšte jasne kriterijume na osnovu kojih vrše oglašavanje jer su oni poznati samo menadžmentu EPCG. Zasada jedini vidljivi kriterijum jeste politička podobnost i nezamjeranje vlastima”, navodi se u odgovoru MANS-a.

Bonus video: