MANS: Nezakonito bogaćenje javnih funkcionera se mora kažnjavati

Branko Vujović je, podsjećaju, kao dugogodišnji funkcioner Vlade Crne Gore bio u središtu više privatizacionih poslova, od kojih su većina bili neuspješni i praćeni sumnjama na kršenje zakona i korupciju
83 pregleda 5 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.12.2017. 15:53h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) će u ponedjeljak Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) dostaviti kompletnu dokumentaciju do koje su u toj NVO došli u postupku analiziranja imovine i prihoda Branka Vujovića, predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Analiza Istraživačkog centra MANS-a, kazali su, pokazuje da je porodica Branka Vujovića za svega nekoliko godina višestruko uvećala svoju imovinu kupovinom novih stanova, garaža i automobila. Sa druge strane, dodaju, prihodi koje je Vujović prijavio u svom zvaničnom imovinskom kartonu bili su nedovoljni za sticanje sporne imovine, pa se tako, smatraju u MANS-u, ne može objasniti porijeklo najmanje 250.000 eura koji su tom prilikom utrošeni.

Branko Vujović je, podsjećaju, kao dugogodišnji funkcioner Vlade Crne Gore bio u središtu više privatizacionih poslova, od kojih su većina bili neuspješni i praćeni sumnjama na kršenje zakona i korupciju. Počev od Jugopetrola i nikšićke Željezare, pa sve do tendera za valorizaciju Buljarice, napominju iz MANS-a, gotovo da nema posla u koji je Branko Vujović bio uključen a da on nije bio praćen kontraverzama.

"Kada javni funkcioner koji je bio uključen u poslove privatizacije državnih kompanija i prodaju resursa vrijednih na desetine milione eura ne može da objasni odakle mu četvrt miliona eura za kupovinu nekretnina i automobila, to predstavlja svojevrstan alarm za nadležne institucije koje bi konačno morale ozbiljnije da se pozabave ovim problemom", ističu iz MANS-a.

Oni podsjećaju da MANS već duže vrijeme upozorava da nezakonito bogaćenje javnih funkcionera predstavlja ogroman problem i da bi morao biti oštrije sancionisan donošenjem posebnog zakona i kriminalizacijom tog djela.

Nadležno tužilaštvo se, smatraju iz MANS-a, nije ozbiljnije bavilo ispitivanjem porijekla imovine crnogorskih javnih funkcionera, a do sada sprovedene finansijske istrage nisu dale željene rezultate. Slično je, ističu, i sa ASK-om koji svoj posao obavlja, kako su kazali, uz minumim zamjeranja aktuelnoj političkoj eliti i uopšte se ne bavi porijeklom imovine javnih funkcionera.

"Paradoksalno, trenutno u Crnoj Gori možete prijaviti bilo šta od imovine, a da vas bilo ko od nadležnih organa ne upita za njeno porijeklo", rekli su iz MANS-a.

Na taj način se, kako su kazali, nažalost, i dalje šalje poruka da se korupcija u Crnoj Gori isplati, naročito ona na visokom nivou, a nepostupanje nadležnih organa omogućava korumpiranim javnim funkcionerima da uživaju u nezakonito stečenom bogastvu.

"Zbog toga MANS poziva Specijalno državno tužilaštvo i ASK da najozbiljnije uzmu u postupanje slučaj Branka Vujovića i preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti", zaključuju iz te NVO.

Bonus video: