MANS o odluci ASK: Iz neprava ne može biti prava

“Agencija u dužem periodu donosila odluke na osnovu akta koji nije saglasan sa Ustavom”
111 pregleda 3 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2018. 20:49h

Odluke koje je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) donosila na osnovu nezakonitog pravilnika o sprečavanju sukoba interesa javnih funkcionera više su nego sporne.

To je “Vijestima” kazao advokat Veselin Radulović nakon što je Ustavni sud (US) proglasio neustavnim Pravila o radu ASK u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera iz 2016. godine.

“Nesporna je činjenica da je Agencija u jednom relativno dužem periodu donosila odluke na osnovu opšteg akta koji nije saglasan sa Ustavom i zakonima, odnosno nezakonit”, kazao je Radulović.

Iz Agencije su juče ”Vijestima” saopštili da znaju za odluku Ustavnog suda, ali da navedena Pravila predstavljaju samo jedno od internih akata koja regulišu ovu i druge oblasti iz nadležnosti tog organa.

“Navedena Pravila je usvojio Savjet Agencije. Odluka Ustavnog suda koja se odnosi na predmetna pravila ni u kom slučaju ne može uticati na zakonitost odluka koje je donijela Agencija u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije”, piše u odgovoru ASK-a.

Saopštili su da su dosadašnje odluke ASK-a, imajući u vidu posljedice koje institut ukidanja podrazumijeva, donijete u okviru zakonskih njenih ovlašćenja.

Pravilnikom je, međutim, definisan cijeli postupak, kojim se utvrđuje da li je javni funkcioner u sukobu interesa, što je definisano i u prvom stavu tog dokumenta.

Radulović tvrdi da ga čudi stav Agencije, s obzirom na to da je jedan od opštih pravnih principa da “iz neprava ne može izdaći pravo”.

Kazao je i da zabrinjava činjenica da jedan organ sa takvim nadležnostima, tvrdi ne prvi put, pokazuje da u svom radu krši zakon i Ustav.

“Nažalost, do sada je to ostalo bez ikakvih posljedica i čini se da rukovodeći kadar, prije svih direktor Agencije, ima neku vrstu prećutnog, ako ne i političkog, odobrenja da njegova kršenja Ustava i zakona prođu nekažnjeno”, kazao je Radulović.

Bonus video: