MANS podnio krivičnu prijavu: Sumnja u zloupotrebu položaja tokom prodaje parcela na Mihinji

Iz Istraživačkog centra MANS-a tvrde da postoji sumnja da je tim poslom državi pričinjena šteta
6541 pregleda 3 komentar(a)
Blažo Šaranović, Foto: Gov.me
Blažo Šaranović, Foto: Gov.me

Zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja pri prodaji državnog zemljišta na samom izlazu iz Podgorice prema Cetinju kompaniji „Čelebić“, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predala je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv više državnih funkcionera, među kojima i direktora Uprave za imovinu Blaža Šaranovića.

Iz Istraživačkog centra MANS-a tvrde da postoji sumnja da je tim poslom državi pričinjena šteta.

Iz “Čelebića” su ranije negirali da je sticanje svojine na preko 165.000 kvadrata bilo nezakonito, poručujući da su navodi MANS-a neistiniti i zlonamjerni. Kada je kompanija u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića državi ponudila da otkupi zemljište na brdu Mihinja putem javnog tendera ili kroz sistem dokompletiranja, Uprava za imovinu odlučila se na dokompletiranje.

Osim što osigurava manji prihod za državu, iz MANS-a ističu da se ta praksa istovremeno pokazala i kao izuzetno štetna po javni interes.

“Procjena vrijednosti državnog zemljišta koju su radili prijavljeni (članovi Državne komisije za procjenu nepokretnosti) Dragan Kovačević, Slavko Simović i Zoran Senić odrađena je uz zanemarivanje ključnih činjenica, poput one da se radi o urbanizovanom zemljištu, što znači da Glavni grad Podgorica ima obavezu da isto komunalno opremi, ali i da izgradi saobraćajnice i obezbijedi priključke za struju i vodu”, stoji u saopštenju ove NVO.

Dodaju da je njihova procjena sporna i iz razloga što je vrijednost državnog zemljišta procijenjena između pet i osam eura po metru kvadratnom, iako se cijena kvadrata sličnog zemljišta na tržištu kretala oko 40 eura, što je, ističu, bilo u potpunosti u interesu „Čelebića“. MANS od tužilaštva na čijem je čelu Ivica Stanković traži da sasluša prijavljene, ali i blagovremeno i na osnovu svojih ovlašćenja utvrdi u kojoj mjeri je ovakvim postupanjem oštećen javni interes.

Bonus video: