MANS: Postajemo podstanari u vlastitom domu

“Najnovijim poskupljenjem građanima je račun za struju uvećan za 12%, a od danas, zahvaljujući metodologijama RAE, kompanijama faktički duplo plaćaju buduće investicije”
60 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2012. 09:11h

Građani Crne Gore od juče plaćaju veću cijenu električne energije, zahvaljujući tajnim dogovorima crnogorske Vlade i italijanskih partnera A2A i Terna, ocijenila je juče Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), dodajući da se radi o novom, “žestokom udaru na životni standard” građana.

Struja za građane je od 1. avgusta skuplja 5,86 odsto, pa kilovat-sat električne energije košta 9,5 centi, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Vlada je, prema njihovim riječima, do sada maksimalno podilazila interesima investitora, “nudeći im na rasprodaju energetsko blago ove države, a najnovija u nizu namjera jeste podjela EPCG i prodaja hidroenergetskih izvora italijanskoj kompaniji”.

“A2A i Terna su dovedene kao strateški investitori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Prenosa, dok je Vlada uvjeravala građane da će upravo oni imati najviše koristi od tog partnerstva, ali se brzo pokazalo da je profitirala jedino Prva banka braće Đukanović.

Novac koji je A2A unijela u dokapitalizaciju EPCG i dan danas se, umjesto da se investira, drži u toj banci kako bi se održala njena likvidnost, dok je za potrebe projekta podmorskog kabla sa Ternom zaključen štetan ugovor po državu”, ocjenjuju iz MANS-a, dodajući da taj scenario znači da smo u energetskom smislu podstanari u sopstvenoj kući, “a preko podmorskog kabla lako ćemo postati energetska baza za Italiju”.

"Novac koji je A2A unijela u dokapitalizaciju EPCG i dan danas se, umjesto da se investira, drži u Prvoj banci kako bi se održala njena likvidnost, dok je za potrebe projekta podmorskog kabla sa Ternom zaključen štetan ugovor po državu", ocjenjuje MANS

“Da paradoks bude veći, za struju iz sopstvenog dvorišta plaćaćemo papreno”, dodaje se u saopštenju.

Oni smatraju da su sudske institucije “zarobljene interesima vladajuće familije, što pokazuje i primjer tužbe za obaranje RAE-ine odluke o poskupljenju struje, koja se primjenjuje od 1. januara ove godine”.

“Iako je MANS ovu tužbu podnio krajem januara, do danas nije dobio nikakav odgovor, što je vrlo simptomatično kada se uzme u obzir da procedura pred Upravnim sudom obično traje nekoliko mjeseci”, naveli su iz MANS-a, dodajući da će se i dalje boriti za račune “bez ugradnji” i nadaju se da će se jednog dana postaviti i pitanje odgovornosti pojedinaca.

Tužilaštvo da pokrene istragu o stečajnoj mafiji

Vrhovno državno tužilaštvo u svojim arhivama i među dokumentima koje je MANS ponovo dostavio u četvrtak u okviru krivične prijave za zloupotrebe stečajnog postupka u 29 preduzeća, posjeduje dokaze za pokretanje istrage o postojanju takozvane stečajne mafije u Crnoj Gori, saopšteno je juče iz te NVO.

“Procedura koja je korišćena za uvođenje stečaja u većini firmi... uglavnom je bila ista a njome su dirigovali... stečajne sudije Zoran Ašanin, Muzafer Hadžajlić, Veselin Peruničić, Milovan Nišavić i stečajni upravnici Čedo Gospić, Rajko Dragaš, Milovan Ćulafić”

“Procedura koja je korišćena za uvođenje stečaja u većini firmi, i to uglavnom na sjeveru države, uglavnom je bila ista a njome su dirigovali, takođe, uglavnom isti ljudi - stečajne sudije Zoran Ašanin, Muzafer Hadžajlić, Veselin Peruničić, Milovan Nišavić i stečajni upravnici Čedo Gospić, Rajko Dragaš, Milovan Ćulafić”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Među, kako su podsjetili, najbrutalnijim i sumnjivim načinima pokretanja stečajnog postupka svakako spadaju dva komšijska preduzeća - Termovent iz Andrijevice i ciglana „Rudeš“ iz Berana.

“Očekujemo od tužioca, makar nekog novog koji će profesionalno raditi svoj posao, da provjeri dokumentaciju i iskaze koje mu je MANS dostavio o tome”, saopštili su iz MANS-a, dodajući da su se brojnim stečajnim postupcima “množili biznismeni i novopečeni bogataši, dok su firme postale ruševine a njihovi zaposleni socijalni slučajevi”.

Galerija

Bonus video: