MANS: Radulović priznao da je rijeka Tara devastirana

"Radulovićevo djelovanje u vezi sa do sada najvećim infrastrukturnim projektom u Crnoj Gori bilo je usmjereno ka zaštiti interesa kineske i zaštićenih domaćih kompanija, a na uštrb javnog interesa"
2398 pregleda 10 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović

Suočen sa činjenicama, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, priznao je da je rijeka Tara ipak devastirana i to tek nakon više od 20 dana nakon što je to potvrđeno i izvještajem UNESCO-a. ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog serktora (MANS).

Radulović je juče nakon sjednice Vlade kazao da "korito rijeke Tare nije izmješteno, da Tara nije potpuno ugrožena i da se neće skinuti sa liste MAB (čovjek i biosfera), da nije istina da praktikujemo politiku nekažnjavanja".

"Još jednom, niko nikad nije rekao da izgradnja autoputa nema uticaja na Taru. Tvrdili smo da je taj uticaj ograničen - lokalan, da je velika većina tih uticaja privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju nikakvog efekta na zaštićene djelove”, kazao je juče Radulović.

Iz MANS-a su naveli da je Radulović istrajan u pokušajima da na svaki način ublaži odgovornost, kako svoju, tako samog CRBC-a za ono što se dešava na Tari.

"NVO MANS izražava zadovoljstvo činjenicom da je ministar Radulović ipak, pritisnut ocjenama koje stižu sa međunarodnih adresa, konačno promijenio ugao gledanja i javnosti priznao da devastacija ipak postoji. Dodatno, ministar je u vezi sa (ne)radom inspekcija rekao da se ne praktikuje "politika nekažnjavanja", i to nakon što su nevladine organizacije i mediji u više navrata tvrdili da je očigledno da se ne vrši skoro nikakav inspekcijski nadzor uticaja izgradnje autoputa na životnu sredinu, naročito u dijelu uticaja na rijeku Taru. Da kineska kompanija i njeni podizvođači ne trpe skoro nikakve posljedice zbog nepoštovanja ekoloških standarda i zvanično je potvđeno nedavno, kada je Uprava za inspekcijske poslove NVO MANS dostavila podatke o tome da je njena ekološka inspekcija od početka izgradnje autoputa, za četiri godine, teren obišla svega 70ak puta. Iako je jasno da životna sredina strada pod udarom nemarnih izvođača radova, ekološka inspekcija je u tom periodu izrekla minimalne kazne", saopšteno je iz MANS-a.

Dodaju da Uprava za inspekcijske poslove odbija da pruži bilo kakve konkretne podatke o tome zbog kakvih propusta su i te kazne izrečene.

"Dodatno, time se ne poštuje ni Ustav Crne Gore, jer se od građana kriju podaci o stanju životne sredine, što čini jedan u nizu sramotnih primjera odnosa institucija sistema prema javnosti. Ministar Radulović, pod uslovom da osjeća i najmanji nivo odgovornosti prema javnoj funkciji koju obavlja - za šta ga plaćaju građani Crne Gore, morao bi da postavi dobar primjer i zatraži objavljivanje svih podataka o stanju životne sredine na i oko gradilišta autoputa, čime bi dijelom pokazao da radi u javnom interesu, a ne u interesu kineske kompanije CRBC i njenih podizvođača. Ipak, svako Radulovićevo djelovanje u vezi sa do sada najvećim infrastrukturnim projektom u Crnoj Gori bilo je usmjereno ka zaštiti interesa kineske i zaštićenih domaćih kompanija, a na uštrb javnog interesa", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: