MANS: U korito Tare se i dalje nesmetano odlaže na tone građevinskog otpada

"Zapanjujuće je da MORT očigledno uništenje prirodnog dobra koje pripada svim građanima pravda tzv. regulacijom korita, koja ne bi bila neophodna da nema viška materijala za koji je CRBC-u najjednostavnije da ga istovara na obale Tare"
1133 pregleda 0 komentar(a)
Tara, Foto: Screenshot
Tara, Foto: Screenshot

U korito rijeke Tare i dalje se nesmetano odlaže na tone građevinskog otpada, koji nastaje iskopavanjem tunela, i to uprkos preporukama Evropskog parlamenta, Evropske komisije i posljednje - UNESCO-a, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su reagovali na tvrdnje Ministarstvo održivog razvoja da sprovodi monitoring i poštuje sve preporuke UNESCO-a u vezi sa rijekom Tarom, duž trase auto-puta.

"Navodi Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) o tome kako se poštuju preporuke UNESCO-a u vezi sa devastacijom terena izgradnjom autoputa na rijeci Tari apsolutno su netačni i predstavljaju samo još jedno u nizu opravdanja institucija koje bi morale da se bave pitanjima zaštite životne sredine, a naročito staranjem o zaštićenim područjima poput Tare".

Iz MANS-a navode da se u to može uvjeriti svako ko obiđe gradilište autoputa koje je u blizini Tare.

"Zapanjujuće je da MORT očigledno uništenje prirodnog dobra koje pripada svim građanima pravda tzv. regulacijom korita, koja ne bi bila neophodna da nema viška materijala za koji je CRBC-u najjednostavnije da ga istovara na obale Tare. To pokazuje i činjenica da CRBC nikada nije otvorio niti jednu deponiju za odlaganje viška materijala na području gdje autoput dolazi u dodir sa Tarom, već da sav materijal odlaže u njeno korito", saopšteno je iz MANS.

Iz te NVO tvrde i da CRBC nikada nije izgradio dvije deponije koje su za to bile predviđene prvim Planom za upravljanje građevinskim otpadom, koji je važio do prošle godine, već da je iskoristio "navodnu potrebu za regulacijom kako bi na obale rijeke odlagao građevinski šut".

"Tvrdnje MORT-a u vezi sa tim kako ekološki i inspektori za vode pojačano kontrolišu sprovođenje mjera zaštite životne sredine pri gradnji autoputa takođe predstavljaju grubu neistinu, uzevši u obzir podatke Uprave za inspekcijske poslove koji pokazuju da se vrlo mali broj kontrola odnosi na samu trasu autoputa. Sa druge strane, detalji tih kontrola nisu poznati javnosti, imajući u vidu da Uprava za inspekcijske poslove i dalje krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o inspekcijskom nadzoru, odbijajući da objavi kad, kako, u kojoj mjeri i zbog čega je kažnjavala izvođača radova na izgradnji autoputa".

Dodaju i da činjenica da je CRBC na rijeci Drckoj, pritoci Tare, uz prećutnu podršku i saglasnost institucija i kršeći zakone Crne Gore otvorio i treću nelegalnu deponiju, na privatnoj imovini mještana Mateševa, "dovoljno govori o odnosu vlasti prema građanima Crne Gore".

"Krajnje je vrijeme da se MORT, ali i druge nadležne institucije, prema zaštićenom području Tare počnu odnositi onako kako ono to zaslužuje, sa punom pažnjom i uz uvažavanje zakona države Crne Gore, uz pozivanje na punu odgovornost onih koji ovo područje devastiraju, što će – već sada je jasno, na isto ostaviti ogromne posljedice", zaključuje se u reagovanju MANS-a.

Bonus video: