MANS Upravnom sudu podnio tužbu protiv Savjeta za privatizaciju

MANS je pozvao Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte da, "ako već nemaju što da kriju, objave svu tendersku dokumentaciju vezanu za valorizaciju Valdanosa".
52 pregleda 0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.03.2011. 11:58h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Upravnom sudu tužbu protiv Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama i odbijanja dostavljanja tražene dokumentaciju o tenderskom postupku za turističku valorizaciju uvale Valdanos.

Iz MANS-a je saopšteno da je 4. februara Savjetu podnijet set zahtijeva za pristup informacijama koje se odnose na tenderski postupak za Valdanos.

"MANS je tada od Savjeta zatražio kopije odluke o davanju u zakup Valdanosa kompaniji Cubus Lux, izvještaja Tenderske komisije o sprovedenom tenderu, investicionog plana i bankarskih garancija, kao i dokaz o pozitivnom poslovanju Cubus Lux-a i raspolaganju odgovarajućim kapitalom, kao uslovima za kvalifikaciju na tenderu", navodi se u saopštenju.

"Nakon što više od dvije sedmice nismo dobili bilo kakav odgovor od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, 22. februara smo još jednom podnijeli zahtijev. Kako Savjet nije odgovorio ni na ovaj, stekli su se zakonski osnovi za podnošenje tužbe Upravnom sudu, što je MANS i učinio".

U saopštenju se navodi da u MANS-u smatramo da je tako ponašanje Savjeta za privatizaciju i kapitalne objekte apsolutno neprihvatljivo i ne doprinosi povećanju transparentnosti i kontroli kompletnog procesa privatizacije u Crnoj Gori, što je problem koji je prepoznat i od strane Evropske komisije.

"Naime, u izvještaju o napretku Crne Gore u EU integracijama za prošlu godinu se eksplicitno navodi da postoji zabrinutost u vezi sa nadgledanjem privatizacionih procesa. Takođe u dijelu koji se bavi sektorima koji su osjetljivi na korupciju, privatizacija navodi kao jedna od rizičnih oblasti", navodi se između ostalog zu saopštenju.

MANS je pozvao Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte da, "ako već nemaju što da kriju, odmah objave svu tendersku dokumentaciju vezanu za valorizaciju Valdanosa".

Bonus video: