Maraš: Policija žmuri kada građani plaćaju ceh

Maraš ocjenjuje da to što je učinik u borbi protiv korupcije danas isti kao prije deset godina, Evropska unija više neće tolerisati
4 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2015. 21:21h

Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš smatra da je nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije na visokom nivou vidljiv na svakom koraku, jer se nadležni državni organi ne bave prijavljenim koruptivnim radnjama u izbornom procesu, privatizaciji, javnim nabavkama, urbanizmu...

Maraš ocjenjuje da to što je učinik u borbi protiv korupcije danas isti kao prije deset godina, Evropska unija više neće tolerisati.

“Ove godine je, u Izvještaju o napretku, EU prvi put ukazala na mogućnost aktiviranje klauzule o balansu, što bi dovelo do suspenzije pregovora ako se u hitnom roku ne obezbijede valjani rezultati. Na ovaj način je EU poslala jasnu poruku da daljeg, ozbiljnog progresa u integracijama neće biti dok se ne pokaže jasna politička volja u Crnoj Gori da se institucije sistema obračunaju sa svima onima koji su učestvovali u koruptivnim radnjama, uključujući i članove Vlade i parlamenta, te rukovodioce državnih organa, koji čine najvažnije državne funkcionere”, smatra Maraš.

Podsjeća da su, iako je do sada identifikovan ogroman broj izbornih zloupotreba kroz aferu “Snimak” i kasnije istrage, policija i tužilaštvo ostali nijemi i pokazali da nemaju ni želju ni volju da “slučajeve izbornih zloupotreba istjeraj na čistac a da one koji su ih činili pravno procesuiraju i pošalju u zatvor”. Podsjeća da su akteri pojedinih slučajeva izborne korupcije “dobijali i unapređenja za zasluge”.

Maraš ističe da jedino policija i tužilaštvo nijesu informisani da građani daju na stotine miliona (Olegu) Deripaski, (Draganu) Brkoviću, (Veselinu) Baroviću, članovima porodice Đukanović i drugim "strateškim" investitorima zbog propalih privatizacija.

“Namještene privatizacije i stečajevi, od kojih su jedino novi vlasnici imali koristi, bez posla su i na ivici egzistencije ostavile na hiljade radnika”, podsjeća Maraš.

Problem je, kaže on, i korupcija u oblasti javnih nabavki gdje se “godišnje u našoj zemlji zloupotrijebi najmanje 45 miliona eura, što su sredstva od kojih se samo za godinu dana, na primjer, mogao revitalizovati cjelokupan sektor zdravstva”.

Podsjeća da je MANS do sada podnio ogroman broj krivičnih prijava, ali da ni tužilaštvo ni policija ne reaguju.

Vladine analize besmislene

Maraš smatra da je ključni razlog za nedostatak rezultata u oblasti sukoba interesa Komisija zadužena za sprovođenje zakona, a na čijem je čelu Slobodan Leković, “provjereni partijski aparatčik DPS-a”.

Maraš napominje i da Crna Gora nema kodifiovano krivično djelo nezakonitog bogaćenje, na osnovu kojeg bi bilo moguće otvarati istrage protiv funkcionera koji ne mogu da opravdaju porijeklo svoje imovine, na što je ukazao i Brisel u posljednjem izvještaju: ”Vlada se svim silama i uz fabrikovanje pravno besmislenih analiza trudi da dezavuiše ovaj problem i da makar još malo zaštiti sve one funkcionere koji su krali novac crnogorskih građana i koji bi u svakoj iole demokratskoj državi zbog toga morali da odgovaraju”.

Bonus video: