Maraton preko Sinjajevine: Skijama pješke od Kolašina do Žabljaka

“Pripreme za maraton su u toku. Čekaćemo prvi sunčani vikend u martu i krećemo"
149 pregleda 2 komentar(a)
maraton na Sinjajevini, Foto: Privatna arhiva
maraton na Sinjajevini, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.01.2014. 20:29h

Već deset godina je od kada je obnovljen Planinarski klub “Bjelasica”, a većina od skoro 100 članova sa gostima iz svih krajeva Crne Gore zimske vikende provodi na planini po kojoj se zove njihovo društvo. Subotom veče okupe se u planinarskom domu na Vranjaku, koji su sami izgradili, a onda narednog dana na skijama preko Bjelasice.

“Od kada smo izgradili dom imamo običaj da zimi, kada su veliki snjegovi i niske temperature vikende provodimo u domu. Izađemo subotom poslijepodne do doma, tamo se naloži vatra i provedemo noć družeći se, pripremajući naše specijalitete. Nedjelja ujutro je rezervisana za obilazak planine na nordijskim skijama. Nevjerovatno je koliko je planina drugačija, izazovnija i više divlja zimi. Svake nedjelje idemo u različitim pravcima - do Komova, Biogradskog jezera ili prema Jelovici…Mnogo ljudi iz Podgorice i sa primorija nam dođe u posjetu. Jedan član ekipe je iz Bara, zove se Slavko Stević, on ne propušta nijedan vikend”, priča Duško Raketić.

Ove godine će u vrlo zahtjevnoj i na dionicama opasnoj turi učestvovati i dva najstarija kolašinska planinara, sedamdesettrogodišnji Rajo Puletić i sedam godina stariji Mile Bajović

“Ubrzo poslije osnivanja se stvorila ideja o obnavljanju planinarskog doma na planini Bjelasici. Rajo Puletić, inače profesionalni stolar je inicirao izgradnju doma od brvana i na sebe preuzeo najveći teret izgradnje planinarskog doma. Proveli smo pola godine u hali jednog kolašinskog preduzeća, obrađujući građu za dom. Čak smo i eksperimentalno sastavili krovnu konstrukciju u hali da bi bili sigurni da nema greške jer u planini bismo teško to ispravili”, kaže Raketić.

Gradnja doma na Vranjaku bila je naporna, sjeća se on. Svaki vikend tokom ljeta bili su na planini i podizali građevinu, koja sada služi za odmor i zadovoljstvo desetinama planinara iz cijele Crne Gore. Tek naredne godine uspjeli su da stave vrata i prozore, a zanimljivo je da je ta stolarija nekada bila na starom hotelu “Bjelasica”.

“Tako smo na kraju uspjeli uz podršku nekoliko firmi i sugrađana da na temeljima starog poslijeratnog planinarskog doma konačno podignemo i novi. Prije tri godine odlučili smo da ponovo pokrenemo “sinjajevinski sektor”. U okviru tog maratona na nordijskim skijama prelazimo preko 50 kilometara preko planine Sinjajevine od Kolašina do Žabljaka. Uz logističku podršku Turističke organizacije Kolašin i NVO “Natura” tu manifestaciju smo organizovali prošle godine. A uveliko se pripremamo da u martu ove, ponovimo taj podvig”, kaže Raketić.

Pripreme za maraton preko Sinjajevine su u toku. Zanimljivo je da će ove godine u toj vrlo zahtjevnoj turi učestvovati vjerovatno i dva najstarija kolašinska planinara sedamdesetrogodišnji Rajo Puletić i sedam godina stariji Mile Bajović.

“Pripreme za maraton su u toku. Čekaćemo prvi sunčani vikend u martu i krećemo. Rajo i Mile su sa nama do sada išli i do 25 kilometara na skijama, a ove godine vjerovatno će učestvovati i u prelasku planine Sinjajevine. Prema iskustvima od prošle godine ta manifestacija će i pored zahtjevnosti i na nekim mjestima, kao što je prevoj Vratlo, vrlo opasnih dionica ipak privući na desetine učesnika. Na taj način značajno obogaćujemo i zimsku turističku ponudu, ali pravimo atrakciju i za sugrađane, kaže Raketić.

Bonus video: