Marić tužio Opštinu Budva, traži 700.000 eura

Marić u tužbi tvrdi da je 2008. platio umjesto Opštine njenu kreditnu obavezu prema CKB, što u Opštini demantuju
145 pregleda 0 komentar(a)
Radomir Raka Marić, Foto: Zoran Đurić
Radomir Raka Marić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.06.2017. 18:33h

Poznati estradni menadžer Radomir Raka Marić traži da mu Opština Budva isplati 700 hiljada eura, koliko mu lokalna uprava duguje na ime pozajmice stare gotovo deceniju.

Marić u tužbi tvrdi da je je 2008. platio umjesto Opštine njenu kreditnu obavezu prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, što u Opštini odbacuju kao neistinu. Spor se vodi pred kotorskim sudom, gdje je do sada bilo samo jedno ročište.

Marić osim Opštine tuži i banku.

"Marić u tužbi i postavljenom tužbenom zahtjevu traži da sud obaveže Opštinu Budva da mu vrati iznos od 633.386,78 eura koji iznos je u toku 2008. godine navodno uplatio na ime vraćanja kredita Opštine Budva kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica“, navodi se u dokumentu Sekretarijata.

Opština Budva je u cjelost osporila ovako postavljeni tužbeni zahtjev:

"Sudu smo dostavili potvrdu Sekretarijata za privredu i finansije iz koje se vidi da Opština Budva ne raspolaže nikakvim podacima u vezi sa spornim dugom".

Marić je juče "Vijestima" kazao da će sud odlučiti šta je prava istina i ko kome duguje novac. On nije želio više da komentariše sudski spor, navodeći da postoje dokumenta.

Određeno je vještačenje vještaka finansijske struke, nakon čega će sudski spor biti nastavaljen.

Marić je bio ključna figura u vrijeme kada je Budva bila centar muzičkih dešavanja na Balkanu. Upravo je on bio menadžer koji je posredovao prillikom gostovanja 2007. na Jazu "Rolingstonsa", kao i godinu kasnije Madone.

Upravo ovi muzički spektakli koji su koštali budvansku Opštinu više od deset miliona eura, nalaze se pod lupom specijalnog tužilaštva zbog novčanih transakcija, koje su tada lokalne vlasti izvele, kako bi "zatvorile" finansijsku konstrukciju. Na čelu organizacionog odbora oko organizacije koncerta "Rolingstonsa" nalazio se Svetozar Marović.

Poslovna veza Marovića i Marića, našla se pod lupom Specijalnog tužilaštva. Marić je upravo u vrijeme kada je nastala „sporna“ pozajmica ušao u biznis i kupovine nekretnine na Budvanskoj rivijeri, koje izviđaju tužioci.

Kompanija "Budva capital investment" u kojoj je trenutno Marić izvršni direktor, kupila je prije devet godina 22 hiljade kvadrata iznad Kamenova od staromještanskih porodica.

U vrijeme kupovine osnivač firme je bio Svetozar Janevski, vlasnik vodećega makedonskog proizvođača vina “Tikveš“, koji je kreditima slovenačke Faktor banke kupio zemlju. U poslu je posredovala firma “Property investment“ koja je uspjela da na ime toga zaradi više od million eura.

Iza te firme, oko koje specijalno tužilaštvo vodi intenzivnu istragu, te je više osoba i bilo pritvoreno zbog milionske pronevjere staromještanskih porodica i malverzacija oko kredita, prema tužilačkim sumnjama stoje Svetozar Marović i njegova nekadašnja savjetnica Olivera Ilinčić.

Do promjena u osnivačkoj strukturi “Budva capital investments“ dolazi već 2008, kada, kako stoji u Centralnom registru pivrednih subjekata, Janevski postaje izvršni direktor, dok se kao osnivač upisuje holandska firma “Rothbury communications international BV“. Inostrana firma se i dan danas vodi kao osnivač.

Ime Marića, pominje se 2009, kada se upisuje kao izvršni direktor. Janevski, kako se navodi u CRPS, 2011. se briše iz firme, dok Marić do danas ostaje zastupnik i izvršni direktor firme.

Kako je ranije pisao "Monitor" na zemljišnom kompleksu Janevski i Marić su planirali gradnju“Harmony Condominiums Montenegro“, luksuzni višespratni stambeni kompleks u obliku gusjenice, ukupne površina od 55 hiljada kvadrata. Prodaja luksuznih stamova, kraljevskih apartmana, iako ni kamen temeljac nije bio postvaljen, bila je oglašena na internet adresi www.harmony-crnagora.com, koja je sada ugašena.

Zemlja koja se nalazi tik uz Jadransku magistralu je i dalje utrina.

Hipoteka na imovinu zbog duga za porez

Opština Budva je sredinom maja stavila hipoteku na imovinu Radomira Rake Marića koju sa svojim partnerima ima na Crvenoj glavici.

Opština potražuje 243 hiljade eura poreskog duga. Hipoteka je upisana na parceli kao garancija da će Marić izmiriti dugovanje.

Ovo je drugi put za proteklih tri godine da Opština upisuje hipoteku na imovinu estradnog menadžera. Na ovoj zemlji postoji i hipoteka na sedam miliona eura, koju je upisala Heta asset resolution.

Bonus video: