Marjan Milošević: Hoće da radim, a ne smijem

On je kazao da je prije 20 godina primao nadoknadu zbog nesposobnosti da radi na brodu
368 pregleda 2 komentar(a)
Marjan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Marjan Milošević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.07.2012. 18:14h

Komisije koje su odlučivale o preostaloj radnoj sposobnosti pomorca Marjana Miloševića su, kako tvrdi, napravile propust i pogrešno konstatovale da i dalje može da radi.

Ovaj pedesetpetogodišnjak, koji je radio na brodovima, prije nekoliko mjeseci zatražio je od komisija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Ministaratsva rada i socijalnog staranja da mu odobri sticanje invalidske penzije zbog zdravstvenih problema sa kojima se suočava.

"Svi ljekari specijalisti u nalazima navode da nijesam sposoban da radim. Specijalisti urologije, psihijatrije, ortopedije i internisti su konstatovali da nijesam sposoban za rad, ali i prvostepena i drugostepena komisija su mišljenja da ja sa 55 godina i dalje mogu da radim na makini broda", kazao je Milošević.

On je kazao da je prije 20 godina primao nadoknadu zbog nesposobnosti da radi na brodu.

Tada je komisija Fonda PIO rasporedila Miloševića u treću kategoriju invalidnosti, i odredila mu drugo zaposlenje, na kopnu.

"To mi je oduzeto nakon što se nijesam odazivao na kontrolni pregled, jer sam imao porodičnih problema u to vrijeme, i bio sam van države. Nije mi jasno kako mogu sada da radim nešto što nijesam mogao prije 20 godina", pitao je Milošević.

Milošević se žalio i na odnos nadležnih u drugostepenoj komisiji, koja je, kako tvrdi, odbila da primi njegovu dokumentaciju, i da nije sagledavala činjenično stanje: “Podnio sam i tužbu Ustanvnom sudom zbog ovog problema i očekujem presudu u moju korist”. Milošević je rekao da je prethodno vrijeme radio van struke, ali da već pet godina nije ni za to sposoban.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ipak ne smatraju da su komisije učinile propust. "Zaključak o radnoj sposobnosti Miloševića temelji se na nalazu, ocjeni i mišljenju prvostepene i drugostepene invalidske komisije. Komisije su nakon izvršenog neposrednog pregleda i ocjene cjelokupne priložene medicinske dokumentacije, našle da kod imenovanog ne postoje medicinske indikacije za utvrđivanje gubitka radne sposobnosti" kazali su iz ministarstva.

Takvi nalazi su, kako tvrde, pouzdan osnov za donošenje rješenja, kako od strane Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja tako i od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Bonus video: