Marjanović: Pojačati socijalni marketing kondoma, najbolja su zaštita od HIV virusa

Kako je rekla, PeP odavno postoji svuda u svijetu i sa tom vrstom terapije se krenulo kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, a smanjila stigmatizacija i diskriminacija, jer su zdravstveni radnici bili uplašeni da rade sa ljudima koji imaju HIV jer, ukoliko dođe do povređivanja, mogli bi da se inficiraju
501 pregleda 3 komentar(a)
Kondomi, Foto: Shutterstock
Kondomi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2017. 14:17h

Specijalista socijalne medicine i rukovodilac Savjetovališta za HIV, Aleksandra Marjanović, apelovala je na zdravstvene ustanove, medije i nevladin sektor da pojačaju socijalni marketing kondoma, koji je, kako je poručila najbolja zaštita od prenošenja virusa HIV-a.

Ona je, govoreći o terapiji kojom je moguće smanjiti rizik od infekcije virusom HIV, PeP-u (postekspoziciona profilaksa) i PreP-u (preekspoziciona profilaksa).

Kako je rekla, PeP odavno postoji svuda u svijetu i sa tom vrstom terapije se krenulo kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, a smanjila stigmatizacija i diskriminacija, jer su zdravstveni radnici bili uplašeni da rade sa ljudima koji imaju HIV jer, ukoliko dođe do povređivanja, mogli bi da se inficiraju.

„Razna istraživanja su pokazala da određene vrste ljekova, kad se uzmu na vrijeme, mogu da spriječe infekciju kod osobe koja se povrijedila na iglu u kojoj je inficirani sadržaj (krv ili druga infektivna tečnost). PeP se počeo uvoditi za zdravstvene radnike, a onda i za parove, partnere HIV pozitivnih osoba, za akcidente u porodici, ako je došlo do povređivanja HIV pozitivne osobe, a član porodice bio izložen“, kazala je Marjanović agenciji MINA.

PeP podrazumijeva uzimanje određenih ljekova koji se moraju uzeti od 36 sati do najkasnije 72 sata po izloženosti virusu.

„Terapija za PeP je dostupna na u apoteci Infektivne klinike i dr infektolog je zadužen za njeno prepisivanje. Nakon procjene rizika epidemiologa, osoba odlazi kod infektologa koji vrši klinički pregled i izdaje recept koji osoba podiže u apoteci ili dobija na Infektivnoj klinici “, navela je Marjanović.

Kad je u pitanju PreP, ona je objasnila da se PreP pije prije potencijalne izloženosti.

„Ova terapija mora da se uzima svakodnevno dok god postoji moguća izloženost virusu . Ako neko ima namjeru da sebe izloži HIV pozitivnoj krvi ili tečnosti, onda treba da pođe u apoteku i kupi terapiju koja se uzima svakodnevno kako bi se postigao odredjeni nivo nivo koncentracije aktivne supstance u krvi, koja će da spriječi prenošenje virusa“, rekla je Marjanović.

Prema njenim riječima, PreP je preporučljiv za sve ljude koji imaju rizično ponašanje u smislu nezaštićenih seksualnih odnosa, one koji se bave prodajom seksualnih usluga, upražnjavaju nezaštićene seksualne odnose često, i osobe koje koriste drogu injekcionim putem.

PreP-a, kako je rekla, nema u Crnoj Gori.

„Čini ga tableta koja se zove Truvada. Truvade ima u Crnoj Gori, ali ne za potrebe PreP-a, nego liječenja. To je lijek koji spada u grupu antiretrovirusnih ljekova i koji se koristi za sprečavanje razmnožavanja virusa u jednoj određenoj fazi. Njega uzimaju kao dio antiretrovirusne terapije osobe koje imaju HIV u kombinaciji sa nekim drugim ART lijekom“, navela je Marjanović.

Kako je kazala, u bogatijim zdravstvenim sistemima postoji mogućnost da se Truvada nađe u slobodnoj prodaji i da osoba, ako želi da je kupi, može da je plati i dobije.

„Postoji inicijativa NVO sektora da osobe koje imaju učestala rizična ponašanja imaju mogućnost PreP-a, kako bi se zaštitili od HIV infekcije“, navela je ona.

Mrajanović je ocijenila da bi trebalo razmisliti o uvođenju PreP-a u prodaju po apotekama u Crnoj Gori.

„Međutim, ostaje otvoreno pitanje koliko će pacijenti kupovati lijek koji košta oko 500 eura i koliko će poštovati pravilo svakodnevnog uzimanja ove terapije, jer ona zahtijeva ozbiljnu posvećenost, ne može da se koristi povremeno – danas da, a sjutra ne, pa tek onda za par dana“. rekla je ona.

To je, kako je poručila, vrlo opasno i neodgovorno po zdravlje.

„Apotekarska ustanova Montefarm vrši nabavku terapije za pacijente, tj. za osobe koje imaju HIV i koje se liječe. Jako bi bilo dobro organizovati dobar socijalni marketing kondoma koji predstavljaju fizičku zaštitu pri izlaganju HIV-u, pa potom, kada ova zaživi, kao dodatnu zaštitu promovisati hemijsku tj. upotrebu antiretrovirusnih ljekova (PrEP-Truvade)“, navela je Marjanović.

Ona je kazala da gotovo svaka HIV pozitivna osoba, koja je prošla kroz savjetovanje, ima informaciju o PeP-u u slučaju da je ona izvor povređivanja.

Marjanović je poručila da PreP i PeP ne bi trebalo shvatati kao nešto što može biti obezbijeđeno uvijek i kad to kome padne na pamet, već se osobe moraju dobro informisati i kod zdravstvenih radnika, ali i korigovati rizično ponašanje.

„Imamo pacijente koji dolaze s vremena na vrijeme i traže da im se uključi PeP, jer su imali nezaštićeni seks. Kada bi se uključivali PreP i PeP neselektivno, s preventivne tačke gledišta poslala bi se jako loša poruka. Ipak, građani moraju da snose odgovorost i da učine nešto za svoje zdravlje, ali kada dođe do pogoršanja, zdravstveni sistem je, naravno, tu sa svim mogućnostima liječenja“, rekla je Marjanović.

Ona je poručila da je kondom najbolja zaštita ako se koristi na pravi način. „Iskustvo iz ordinacije pokazuje da se nije dogodilo da se seksualni partner HIV pozitivne osobe inficira HIV-om ako se promijenilo seksualno ponašanje, smanjio rizik i počelo sa upotrebom kondoma“.

„Mislim da bi svi generalno, i mediji i NVO i javne zdravstvene ustanove trebalo da pojačaju socijalni marketing kondoma“, kazala je Marjanović.

Ona je rekla da je zahvaljujući socijalnom marketingu kondoma u zemljama u kojima je bila visoka, prevalenca HIV-a smanjena na nizak nivo.

„U gradovima, koji su važni turistički centri ne postoje kondomati, nema ih u hotelima, barovima. Trebalo bi učiti mlade ljude da je kupovina kondoma ista kao i kupovina paste za zube ili mlijeka za tijelo“, poručila je Marjanović.

Tekst je dio projekta Unapređenje kvaliteta usluga koje pružaju NVO grupama pogođenim HIV-om u Crnoj Gori, a koji sprovodi Juventas uz podršku Kanadskog fonda, Kanadske ambasade u Beogradu.

Bonus video: