Marko Vešović, Sead Sadiković i MANS dobitnici nagrade za istraživačko novinarstvo

Mi više volimo da nas kritkuju, nego kada nas hvale, ali naravno da nam je čast da primimo ovu nagradu, rekao je Dejan Milovac iz MANS-a
178 pregleda 20 komentar(a)
Sead Sadiković, Foto: Luka Zeković
Sead Sadiković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2013. 20:10h

Novinar "Dana" Marko Vešović, MANS i urednik emisije "Bez granica" na TV Vijesti Sead Sadiković dobitnici su godišnjeg priznanja za doprinos u razvoju istraživačkog novinarstva u 2013. godini fondacije Duško Jovanović.

Predstavnicima MANS-a, Vešoviću i Sadikoviću u hotelu "Ramada" u Podgorici uručene su večeras plakete i novčane nagrade u iznosu od po 1.000 eura.

Vešović je pisao istraživačke tekstove o nelegalnoj preprodaji oružja, aferi "Snimak", suđenju za šverc cigareta u Bariju. Objelodanio je brojne analize međunarodnih krugova koje bacaju novu, realniju sliku na brzinu i kvalitet evropskih integracija Crne Gore.

"Priznanje nije samo meni, već i svim ljudima sa kojima sam proveo vrijeme u redakciji, tako da bih ovu nagradu posvetio svima", kazao je Vešović.

Plaketu i nagradu fondacije za MANS preuzeo je zamjenik izvršnog direktora te nevladine organizacije Dejan Milovac.

"Do pojave organizacije ovih mladih ljudi istraživački rad svodio se na poduhvate smjelih pojedinaca i rijetkih medija u kojima se to moglo objaviti. Nalazeći pregršt dokaza protiv najmoćnijih i najozloglašenijih u zemlji, MANS je pokazao ono što smo svi znali, ali nijesmo glasno izgovarali - nema tog organizovanog kriminala koji je jači i uspješniji od slobodnog i demokratskog društva. Istraživački centar MANS-a svakodnevno ispaljuje smrtonosne dokaze u srce mafije i javno ih razobličava...", navedeno je u biografiji MANS-a i najavi prije nego je Milovac preuzeo nagradu.

"Mi više volimo da nas kritkuju, nego kada nas hvale, ali naravno da nam je čast da primimo ovu nagradu. Duško Jovanović nam je ostavio veliki zadatak, ne samo za NVO organizacije, već i novinare", istakao je Milovac primajući nagradu.

U radu Seada Sadikovića, kažu iz fondacije, najbolje se vidi dokaz da istraživačko novinarstvo ne bira teme, već njihovu aktuelnost.

"Zato su i brojne priče ispričane u emisiji "Bez granica" ostale upamćene po bezgraničnom šarmu bjelopoljskog pjesnika među novinarima. Osim hrabrosti da se nešto kaže, Sadiković je donio novi kvalitet - način na koji se nešto kaže. Za tako nešto potrebno je osim prepoznatljive dopadiljivosti izgraditi profesionalne standarde čiji su se temelji izvukli iz moralnog kodeksa ovog podnevlja. Sead to sa lakoćom nosi. Zato kad gledate njegove emisije imate utisak da svako može biti vrhunski novinar i veliki etičar. A znamo da nije tako", naveli su iz fondacije.

"To je obaveza imena i spomenika koje se zove Duško Jovanović, koje predstavlja novinarstvo zanimljivog vremena. I malo je reći da mi je čast što sam sa mojim kolegama makar kamenčić stavio u temelj tog spomenika", kazao je Sadiković, koji se prilikom dolaska do mikrofona u svom stilu našalio: "Dajte mi to da ponesem kući", misleći na nagradu.

Bonus video: