Marković: Ako je bilo puko prepisivanja, neko će snositi posljedice

Marković kazao da "taj slučaj ne može ugroziti reformu"
68 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.08.2017. 17:35h

Reforma obrazovnog sistema u Crnoj Gori je dobra, ocijenio je premijer Duško Marković, navodeći da će, ukoliko je u slučaju preuzimanja dijela predmetnih programa iz hrvatskih kurikuluma bilo prepisivanja, neko snositi posljedice.

Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su neopozivu ostavku na članstvo u Radnoj grupi za izradu programa za Fizičko vaspitanje, a iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biće vraćen u Budžet.

Upitan da li će ostati na ostavkama članova Radne grupe ili će Vlada insistirati na utvrđivanju odgovornosti u Ministarstvu prosvjete i Zavodu za školstvo, Marković je odgovorio da je Vlada tražila informaciju od Ministarstva prosvjete.

On je rekao da Ministarstvo priprema tu informaciju, a Zavod analizira čitav slučaja.

"Očekujem da se na Vladi brzo nađe ta informacija i, u skladu sa tim, daćemo jasan i nedvosmislen odgovor", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ovo se ne tiče crnogorskih reformskih politika koje su implementirane kroz usvojeno zakonodavstvo.

"Zakonodavstvo je odlično, reforma je dobra i ovo je ne može ugroziti“, smatra Marković.

Kako je kazao, deficit znanja je prisutan svuda.

"Mi moramo i koristimo uporedna iskustva onih kojih imaju veći nivo znanja i praktičnog iskustva u implementaciji određenih politika".

Marković je podsjetio da su, kada su radili Zakon o Specijalnom tužilaštvu, koristili isksutva iz Slovenije, Hrvatske i Slovačke, a u kreiranju tog modela im je pomnagala Evropska unija i UNDP.

Kako je rekao, uporedna iskustva su nešto što se podrazumijeva kada se kreira određena politika, ali naravno ne puko prepisivanje.

"Ako se desilo puko prepisivanje, onda će za to neko će snositi konsekvence", poručio je Marković.

Bonus video: