Marković: Dokumenta sa oznakom tajnosti su test volje države

Članovi Komisije iz državnih organa objasnili su da dokumenta sa oznakom tajnosti ne smiju biti iznošena i kopirana
56 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2014. 20:32h

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković kazao je danas da će se po tome na koji način Komisiji budu dostupna dokumenta sa oznakom tajnosti, vidjeti koliko je država spremna da omogući njen rad.

Marković je to izjavio medijima nakon konstitutivne sjednice Komisije, dodajući da je to ujedno i pravi test za nadležne “da iskažu svoju i političku i društvenu volju da se riješi bar jedan od slučajeva napada na novinare”.

Komisija smtara, rekao je on, da je potrebno stvoriti bazu podataka svih istraga napada na novinare.

“Ne samo da bi se na taj način olakšao naš rad, već i da bi postojala kvalitetna evidencija svih tih slučajeva. Tražićemo da to bude u prostorijama MUP-a”, rekao je Marković.

Na sjednici, koja je bila otvorena za javnost, raspravljano je o predlogu Poslovnika, ali i dogovaran dalji način rada Komisije. Članove Komisije najviše je zanimalo na koji način će im biti omogućen pristup dokumentima sa oznakom tajnosti, pa je dogovoreno da se od Direkcije za zaštitu tajnih podataka zatraži tumačenje pristupa tim informacijama.

Država da pokaže političku i društvenu volju (FOTO: Savo Prelević)

Članovi Komisije iz državnih organa objasnili su da dokumenta sa oznakom tajnosti ne smiju biti iznošena i kopirana, pa je ostala dilema na koji način će Komisija raditi ako nema pristup takvim informacijama.

Član Komisije iz Uprave policije, šef kriminalistike Milan Tomić rekao je da postoji volja da se ispitaju sve istrage, ali da je siguran da za kvalitetan rad moraju imati objedinjene podatke.

Nikola Marković je izrazio zadovoljstvo usaglašenim stavovima i poslovnikom koji je, kako je rekao, vrlo bitan za rad, jer se tiče prava i obaveza članova Komisijje.

On smatra da je osim lične građanske korektnosti, koju su juče, kako je rekao, iskazali i predstavnici medija i institucija, potrebno da i državne institucije pokažu angažovanost na rješavanju slučajeva napada na novinare.

“Ne bih ovo svodio na ličnu ravan, već na institucionalnu. Kakav je odnos države prema Komisiji vidjećemo iz onoga koliko će država omogućiti članovima komisije da rade i dođu do podataka koji su nama interetsantni, a koji su bitni za sve ove istrage”, rekao je on.

Naredna sjednica zakazana je za četvrtak 13. februar, kada će, prema najavama Markovića, članovi Komisije imati značajnije podatke koji se odnose na njihov pristup tajnim podacima.

Predstavnik za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange je kazao da žele da vide da se aktivnosti za rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare sprovode u djelo i ne samo za nove već i za stare.

“Napade na slobodu medija i novinare vidimo kao napad na demokratiju”, kazao je Lange. Kako je rekao, na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova, Raškom Konjevićem je naglasio da formiranje Komsiije za rješavanje napada na novinare ne predstavlja napredak sam po sebi već da ona mora da pokaže rezultate.

Galerija

Bonus video: