Marković i Drobnič pozvali poslanike da završe izbor VDT-a

“Već nekoliko puta sam kritikovao činjenicu što postupak izbora nije doveden do kraja. Svako odugovlačenje ne doprinosi efikasnosti tog organa”
6 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 20:13h

Delegacija Evropske unije u Podgorici, ali i Vlada pozvali su parlament da što prije izabere vrhovnog državnog tužioca, koji je duže od godinu u vd stanju.

Poslanici bi u Skupštini u ponedjeljak, 14. aprila, trebalo da glasaju o izboru VDT-a, a jedini kandidat je advokat Goran Rodić.

Ministar pravde Duško Marković ponovo je pozvao poslanike da što prije završe sa postupkom izbora vrhovnog državnog tužioca, dok je šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobič izrazio nadu da će se to što prije desiti.

Obojica zvaničnika su tokom predstavljanja projekta EUROL podsjetila na, kako su ocijenili, uspješne ustavne promjene kako bi pravosuđe bilo nezavisno.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Drobnič je kazao da oni nijesu ni bili optimisti u pogledu brzine izbora VDT, kao i da cijene “sve političke napore da se to desi”.

“Cilje svega je pobojšanje balansa istraga i optuženja, dok su sve ostalo instrumenti. I izbor VDT je jedan od koraka na tom putu uspješnih istraga i presuđenja. Nadamo se da će se izbor vrhovnog tužioca što prije završiti", rekao je Drobnič.

Duško Marković je podsjetio da je u više navrata ukazivao na potrebu da parlament završi taj posao.

Odgovarajući na pitanje šta bi značilo ako se u ponedjeljak ne izabere VDT s obzirom na to da je već godinu dana tužilaštvo bez rukovodioca, Marković je kazao:

“Već nekoliko puta sam kritikovao činjenicu što postupak izbora nije doveden do kraja. Svako odugovlačenje ne doprinosi efikasnosti tog organa”.

Galerija

Bonus video: