Marković: Istražiti zašto padaju presude za najteži kriminal

Bez obzira što odluka nije pravosnažna, to može stvarati percepciju ili o neodgovornosti ili o nestručnosti i proizvesti osjećaj da li u CG imamo obezbijeđenu pravnu sigurnost
119 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 21:05h

Ministar pravde Duško Marković najavio je juče utvrđivanje odgovornosti za često ukidanje presuda viših sudova u „ozbiljnim i teškim predmetima“ organizovanog kriminala i korupcije.

Ministar je to kazao nakon odluke Apelacionog suda, koji je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu “Zavala”, pa će se Draganu Maroviću, Rajku Kuljači, Đorđu Pinjatiću i ostalima optuženima ponovo suditi.

U obrazloženju Apelacionog suda piše da je prvostepena presuda nerazumljiva i da se ne zna koji je zakon primijenjen.

Osmjeh na licu: Duško Šarić

U obrazloženju Apelacionog suda (predmet "Zavala") piše da je prvostepena presuda nerazumljiva i da se ne zna koji je zakon primijenjen. Isti sud nedavno je ukinuo i presudu bjelopoljskog Višeg suda Dušku Šariću i Jovici Lončaru za pranje novca

Isti sud nedavno je ukinuo i presudu bjelopoljskog Višeg suda Dušku Šariću i Jovici Lončaru za pranje novca.

Komentarišući posljednju odluku u slučaju “Zavala”, Marković je, uz ogradu da inače ne govori o nepravosnažnim presudama, rekao da “ipak ima dilemu kao i svi koji se bave pravosuđem, jer se u posljednje vrijeme često poništavaju odluke Viših sudova u teškim i ozbiljnim predmetima”.

“To definitivno, bez obzira što odluka nije pravosnažna, može stvarati percepciju ili o neodgovornosti ili o nestručnosti.

I to u krajnjem može proizvesti osjećaj da li u Crnoj Gori imamo obezbijeđenu pravnu sigurnost, jer proizilazi činjenica da viši sudovi moraju imati najbolje sudije.

Ali ako se ovo često dešava, zaista moramo potražiti odgovore zbog čega se to dešava. Sačekajmo pravosnažnu presudu da vidimo gdje je odgovornost ako je bude bilo, u višim ili Apelacionom sudu”, rekao je Marković.

Bivši poslanik DPS-a Đorđe Pinjatić, ocijenio je da “i dalje živi nada da je pravda i pravosuđe iznad svega”.

„Smatram to korektnim i ohrabrujućim znakom, ali ću širi komentar dati tek kada vidim zbog čega je izvršeno ukidanje presuda.

Generalno smatram da u ovom procesu nije do kraja izvedeno činjenično stanje, da postoje brojni nedostaci koje je apsolutno bilo nemoguće ne vidjeti.

Pošto se u prvom procesu jako žurilo sa konačnom presudom, nadam se da će u ponovljenjm postupku biti uslova da se sprovede sveobuhvatan i na činjenicama utemeljen pravosudni postupak“, rekao je Pinjatić za „Vijesti“.

Član skupštinskog Odbora za antikorupciju Koča Pavlović, smatra da je politika umiješala prste.

„Ovo je predizborni potez supruge predsjedničkog kandidata koji s jedne strane odobrovoljava budvanski DPS i struju Svetozara Marovića, a s druge opomena da se zna ko drži ključ slobode u rukama.

"Stavljati borbu protiv korupcije u isti kontekst sa članom porodice Vujanović ili nekim iz vrha državne nomenklature je urnebesni vic", smatra Pavlović

Stavljati borbu protiv korupcije u isti kontekst sa članom porodice Vujanović ili nekim iz vrha državne nomenklature je urnebesni vic”, smatra opozicioni poslanik.

Članovi skupštinskih odbora za pravosuđe i antikorupciju iz vladajuće koalicije, koje su „Vijesti“ kontaktirale, nijesu odgovarali na pozive ili su odbili da komentarišu presudu.

Draganu Maroviću, Kuljači, Đorđu Pinjatiću i ostalim optuženim u aferi “Zavala”, ponovo će se suditi.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, sudija Valentina Pavličić osudila je Marovića, bivšeg potpredsjednika Opštine i brata potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, na četiri godine zatvora.

Zbog istog krivičnog djela, Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

U prvostepenoj presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, prvostepenom presudom osuđeni su na po dvije godine zatvora, dok je predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu morske vode - Đorđe Pinjatić osuđen na tri godine zatvora.

Begović: Stvara se utisak pravne nesigurnosti

Zdravko Begović, advokat Dragana Sekulića, koji je ukinutom presudom Višeg suda osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i podstrekivanja, podsjetio je da su branioci još nakon prvostepene presude upozoravali da odluka Višeg suda ima manjkavosti koje je čine nazakonitom.

“U obrazloženju ukidnog rješenja je istaknuto da je pobijana presuda donesena uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer su razlozi u pobijanoj presudi nerazumljivi.

Apelacioni sud konstatuje da su optuženi oglašeni krivim za radnje koje su kvalifikovane krivičnim zakonikom, koji nije bio u primjeni u vrijeme kada je krivično djelo izvršeno”, naveo je Begović.

Zavala

I on smatra da je ovo jedna od odluka Apelacionog suda koja kod laičke i stručne javnosti stvara utisak pravne nesigurnosti.

„Neophodno je preduzeti odgovarajuće radnje i mjere kako ubuduće ne bi dolazili u situaciju da se u krivičnim predmetima pred višim sudovima veliki broj slučajeva, koji izazivaju pozornost kako međunarodne i domaće javnosti, više puta ukidaju i vraćaju na ponovni postupak, čime se stvara pogrešna slika o crnogorskom pravosuđu”, smatra advokat.

Čarapić: Bilo je političkih opstrukcija

“Sudija Višeg suda Valentina Pavličić, stručno je i profesionalno odradila posao u slučaju 'Zavala'”, kazala je vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić u emisiji „Živa istina“ na Atlas televiziji.

“Mislim da je sudija Valentina Pavličić zaista radila vrlo profesionalno i oduprla se brojnim pritiscima, opstrukcijama koje smo osjetili u slučaju 'Zavala'.

“Ni pritvor nije eliminisao tu vrstu opstrukcija, ali kada se došlo na slobodu, nije bilo političkih pritisaka”, kazala je Čarapić

Opstrukcije su bile, nije niko došao da utiče direktno i osporava sudski postupak.

Opstrukcije su od samih osumnjičenih okrivljenih i branilaca i svjedoka koji su dolazili vrlo pripremljeni na saslušanja.

Pripremljen u smislu da slijede odbranu okrivljenih, a ne da svjedoči po pravilima”, kazala je Čarapić.

Rekla je da da u tom postupku nije bilo političkih pritisaka, ali jeste određenih opstrukcija.

“Ni pritvor nije eliminisao tu vrstu opstrukcija, ali kada se došlo na slobodu, nije bilo političkih pritisaka”, kazala je Čarapić.

Galerija

Bonus video: