Marković: Kadrovi tranzicije nijesu za Evropu

"Treba nam daleko više vjere u institucije a manje kampanja koja ima za cilj njihovu dnevnu kompromitaciju"
92 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 20:21h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković rekao je da su bezbjednosne službe, policija, pravosudni organi i druge institucije u posljednje vrijeme pod velikim "nelegitimnom i nelegalnim pritiskom".

"Treba nam daleko više vjere u institucije a manje kampanja koja ima za cilj njihovu dnevnu kompromitaciju kako bi se izveo politički zaključak da nema promjena bez promjene vlasti. Međutim taj ambijent nije samo spoljašnji, politički, već i djelom unutrašnji. Njega kreiriju određeni recidivi prošlosti, vrijeme tranzicije unutar naših institucija , kao slojevi koje moramo skidati da ne bi postali sedimenti kojih se teško osloboditi", poručio je sa svečane akademije povodom Dana MUP-a.

Marković, kao i ministar policije Raško Konjević, saglasili su se da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biti intenzivirana otvaranjem pregovora o poglavljima 23 i 24.

"Pripadnici MUP-a su na prvoj liniji fronta i od njih će zavisiti naš kredibilitet. Za dosadašnje rezultate pripada vam zahvalnost a za buduće izazove će vam trebati podrška i pomoć", rekao je Marković.

Sa svečanosti povodom Dana unutrašnjih poslova

On je najavio je da će pred novogodišnje praznike početi pregovori o ključnim poglavljima 23 i 24, navodeći da je Vlada Litvanije kao predsedavajući Savjeta Evropske unije već zakazala međuvladinu konferenciju.

Marković je rekao da su ispunjeni uslovi za početak pregovora, ali da akcioni planovi predstavljaju i "mapu" kako da se ojačaju institucije a država mjestom slobode.

Ministar je podsjedio da je u ispunjavanju evropskih obaveza Crna Gora zaključila ugovore o izručenju svojih državljana sa mnogima od koji je najvažnija Italija. Zaključio je da je to bio "jedan od najsnažnijih udaraca kriminalnim mrežama u regionu".

Reorganizacija pravosudne mreže će pokazati, naveo je, da li će politički interes biti jači od uspostavljanja odgovornog i pouzdanog pravosuđa.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je naveo da su očekivanja javnosti veća od mogućnosti, prekrivena velikom željom za brzim rezultatima.

Naveo je da Uprava policije sa tužilaštvom mora imati mjerljive rezultate i "perfektno pripremljene slučajeve, s kojima će pred sud".

Konjević je dodao da MUP čeka mukotrpan posao na ispunjavanju mjera iz Akcionog plana za poglavlje 24 – Pravda sloboda i bezbjednost.

"Ne smiju se tolerisati, a i neće, bilo kakve koruptivne radnje ili zloupotreba moći među pripadnicima službi bezbjednosti. Na putu izgradnje moderne službe nalik razvijenim zapadnim demokratijama nulta tolerancija prema takvim devijacijama biće jedan od ključnih postulata u našem djelovanju", poručio je on.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Prema riječima Konjevića, u radu MUP-a ne smiju postojati privilegovani ili zaštićeni.

"Za ovo Ministarstvo ne postoje "naši" i "njihovi". MUP se mora pridržavati načela da su svi građani jednaki pred zakonom“, rekao je Konjević.

Direktor policije se pohvalio njenim učinkom i kazao da "predano rade na starim predmetima organizovanog kriminala".

Svečanosti su prisustvovali predsjednici sudova, pojedini bivši ministri unutrašnjih poslova, vrhovni i specijalni tužilac, kao i članovi skupštinskog odbora za bezbjednost.

Galerija

Bonus video: