Marković: Multietnički i multivjerski sklad postao međunarodna legitimacija države

Marković je kazao da praznični dani podsjećaju ljude da se iz vrtloga svakodnevice vrate temeljnim vrijednostima čovječanstva
432 pregleda 2 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

Jevrejska zajednica je značajno doprinijela bogatoj tradiciji multietničkog i multivjerskog sklada Crne Gore koje su postale međunarodna legitimacija države, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković.

On je predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđu Raičeviću i jevrejskom narodu čestitao Dan pomirenja – Jom kipur.

Marković je kazao da praznični dani podsjećaju ljude da se iz vrtloga svakodnevice vrate temeljnim vrijednostima čovječanstva.

"Da se vratimo porodici i prijateljima da zastanemo, preispitamo postupke i ohrabreni iskonskim porukama velikog praznika, u duhu praštanja i prijateljstva, nastavimo da svojim budućim činjenjem doprinosimo boljoj i prosperitetnijoj zajednici", rekao je Marković.

Kako je dodao, Jom kipur je prilika da se podsjete na bogatu tradiciju multietničkog i multivjerskog sklada Crne Gore kome značajan doprinos daje Jevrejska zajednica.

"Na temeljima tih univerzalnih vrijednosti, koje su postala i naša međunarodna legitimacija, nastavljamo da izgrađujemo Crnu Goru kao članicu NATO saveza i u bliskoj budućnosti članicu EU“, navodi se u čestitki Markovića.

Zenka: Želim da ovaj praznik provedete u miru, sreći i blagostanju

Jom Kipur je najsvjetiji dan u jevrejskom svetom kalendaru, dan pokajanja, kojim se završava duhovni put započet na praznik Roš hašana, deseti je dan i vrhunac pokajničkog perioda, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Mehmed Zenka
Zenka(Foto: Savo Prelević)

On je u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje ime čestitao jevrejski praznik Jom Kipur predsjedniku Jevrejske zajednice Đorđu Raičeviću i svim vjernicima/ama Jevrejske zajednice.

"Želim da ovaj praznik pokajanja, praštanja i pomirenja pripadnici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori provedu u miru, sreći i blagostanju. Vjerujem da će Jom Kipur praznik posvećen pomirenju sa Bogom i sa ljudima nagraditi dobronamjerne i podsjetiti na važnost da njegujući suživot, gradimo odnose koje je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori baštinila kroz istoriju, prihvatajući koncept građanske države. U skladu sa simbolikom koju predstavlja, neka ovaj veliki praznik pomirenja doprinese širenju harmonije, solidarnosti, mira i razumjevanja među svim ljudima i vjerama, za dobro svih naših građana i zajedničke domovine Crne Gore", naveo je Zenka u čestitki..

Bonus video: