Marković pita rektora Univerziteta CG: Gdje su nestali milioni

Marković, profesor metodike nastave matematike na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, oglasio se povodom sastanka Miranovića sa profesorima Filozofskog fakulteta
389 pregleda 17 komentar(a)
Docent dr Đoko Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Docent dr Đoko Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.01.2014. 22:05h

Doc. dr Đoko G. Marković uputio je otvoreno pismo rektoru Univerziteta Crne Gore prof. dr Predragu Miranoviću u kojem saopštava da je glasao za njega da dođe na mjesto rektora, ali da sada veoma žali zbog toga i da ga više nikada i nizašto neće glasati.

Marković, profesor metodike nastave matematike na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, oglasio se povodom sastanka Miranovića sa profesorima Filozofskog fakulteta, održanog prošlog mjeseca, poručujući da nema razloga da bilo ko krije od javnosti “ono što je u lice rečeno g. Miranoviću” na tom sastanku.

“Gospodin rektor je došao veoma pripremljen, lap-topom, video-bimom i ostalim potrebnim instrumentarijem da nam objasni zašto skoro godinu dana ne primamo sredstva za, kako on reče, honorarne aktivnosti. Vjerovatno bi ta njegova priča, žalopojka kako nema para u budžetu, kako su mu naredili da se snalazi sa onim sredstvima koje ima i da nedostajućih nekoliko miliona eura 'mora da prihoduje - namakne' od onih univerzitetskih jedinica koje imaju veće mogućnosti da zarade dodatna sredstva itd., prošla kod neupućenih. Međutim, pamtimo mi i teža vremena kada su bili rektori i ministri prosvjete ljudi poput g. Lj. Stankovića i M. Obradovića koji su bili institucije i koj su se zalagali i izborili da plata redovnih univerzitetskih profesora budu u rangu ministara i poslanika”, napisao je Marković u pismu rektoru, koje je dostavio “Vijestima”.

Marković dodaje da je priča kako se negdje na nekim drugim mjestima više radi posebno bila iritirajuća “tako da je 'nesrećni' rektor morao proći kao 'bos po trnju'”.

“Implicitno sam zatražio njegovu ostavku. Na pitanje gdje su sredstva od oko četiri-pet miliona eura koja su na Filozofskom fakultetu prihodovana od samofinansirajućih studenata, a od čega u posljednjih pet godina nijedan profesor nije dobio ni centa, nije imao odgovor. Ni na pitanje zašto naš dekan nema finansijske ingerencije, nije dao odgovor”, tvrdi Marković.

Nezgodna pitanja

Marković kaže da se, kada su počela da pljušte nezgodna pitanja, rektor “dosjetio da kasni na proslavu 50 godina Filozofskog fakulteta i brže bolje otišao na scenu 213, obećavši nam da ćemo nastaviti ovu sjednicu neki drugi put”.

“Za taj next time, ako ga uopšte i bude, zamolio bih gospodina rektora da se pripremi za pitanje: Kako je moguće da je on iz rektorske kvote djelio stanove i licima koja nijesu državljani Crne Gore, niti su kadrovi u smislu kako to propisuje Univerzitet Crne Gore i šta će da radi kada svaki pojedinac na Filozofskom fakultetu kome duguje ne mala sredstva presavije tabak i lično ga kao glavnog i odgovornog predstavnika Univerziteta tuži sudu? Takođe, kako i kada misli da uplati doprinose Fondu PIO, a koji nijesu uplaćivani zaposlenima na Filozofskom fakultetu u posljednjih nekoliko godina”, napisao je Marković.

Miranović nije htio da komentariše Markovićeve stavove.

Bonus video: