Marković: Puna podrška našoj inicijativi za regionalnu konferenciju o odbrani od koronavirusa

„Crna Gora je lider i ovo je pravi trenutak za okupljanje država CEI. Vaša zemlja je pokazala solidarnost, mudrost i hrabrost u predlaganju ove inicijative i vi to treba da vodite“ – rekao je Hans Kluge
4185 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Bojana Čupić
Duško Marković, Foto: Bojana Čupić

Svjetska zdravstvena organizacija u potpunosti podržava inicijativu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića za organizacijom regionalne konferencije na temu odbrane od koronavirusa – rekao je danas crnogorskom premijeru direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Marković je, u razgovoru vođenim putem video linka, rekao da je Crna Gora kao država predsjedavajuća Centralno-evropskom inicijativom (CEI) predložila održavanje regionalne konferencije.

„Ja sam takvu ideju već promovisao na nedavnoj video konferenciji premijera regiona sa kancelarom Austrije i komesarom EU za proširenje. Crna Gora je u tom duhu ostavila svoje luke otvorene za korišćenje zemljama regiona za prenos robe. Ovo je trenutak da pokažemo solidarnost i zajedništvo, jer jedino tako možemo uspješno pobijediti ovu opasnost. Pored toga, iskazujemo i spremnost i potrebu da zajednički radimo na promociji socijalnih i ekonomskih politika radi očuvanja egzistencije naših građana i stvaranja pretpostavki za brzi oporavak crnogorske privrede. Vjerujem da bi to, uz učešće ostalih zemalja koje participiraju u CEI, pomoglo u prevazilaženju krize u ekonomijama zemalja regiona i šire“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Direktor SZO za Evropu je ponudio ekspertsku i tehničku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije u organizaciji regionalne konferencije.

„Crna Gora je lider i ovo je pravi trenutak za okupljanje država CEI. Vaša zemlja je pokazala solidarnost, mudrost i hrabrost u predlaganju ove inicijative i vi to treba da vodite“ – rekao je Hans Kluge.

Marković je informisao direktora SZO za Evropu o mjerama koje je Crna Gora preduzela u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

„Od samog početka očekivali smo importovanje i širenje koronavirusa, i pripremali se za taj trenutak kroz donošenja adekvatnih mjera od strane Vlade. Činili smo to i krajem prošle godine, a od 30. januara, kad je SZO proglasila vanrednu situaciju povodom širenja epidemije, naše mjere i aktivnosti su opsežne kroz rad Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Posebno sam zahvalan zbog razumijevanja i pomoći koja u situaciji suzbijanja koronavirusa dolazi iz vaše Kancelarije u Podgorici i cjelokupnog UN sistema u CG, u saradnji sa EU, ostalim međunarodnim organizacijama i državama“ – rekao Marković.

U razgovoru je učestvovala i predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Bonus video: