Marković razmišlja da li će otvoriti vrata za novinare

"Sada sam u procesu razmišljanja o tim pitanjima", rekao je ministar pravde Duško Marković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 11:25h

Predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (NK) Duško Marković najavio je da će na sjednici koja će se održati najkasnije do 10. februara saopštiti da li će sjednice otvoriti za javnost i šta će se suštinski promijeniti u radu tog tijela.

"Sada sam u procesu razmišljanja o tim pitanjima i sa konkretnim predlogom ću izaći na sjednici za koju pretpostavljam da će biti održana najkasnije do 10. februara. Tada će na dnevnom redu možda biti sadržana i ta pitanja", rekao je Marković nakon sjednice Vlade.

"Vijesti" saznaju da su na jučerašnjem sastanku sa Markovićem, predstavnici NVO sektora tražili da sjednice Komisije budu javne, osim u slučajevima kada ingormacije nalažu zatvorena vrata.

Pokazao predusretljivost

Marković kreće u obračun sa kriminalom po novoj metodologiji i planira bolju saradnju sa predstavnicima nevladinog sektora i medija čime se prekida praksa njegove prethodnice Gordane Ðurović.

Tako je makar obavijestio otpravnika poslova Ambasade SAD Beneta Loventala, a slična obećanja dao je na sastancima koje tokom ove sedmice imao sa predstavnicima NVO i parlamenta koji su članovi komisije.

Marković je razgovarao i sa predstavnikom parlamenta Sašom Damjanovićem, koji nije želio da prenosi detalje

On je tokom razgovora sa Zlatkom Vujovićem iz Centra za monitoring i Vanjom Ćalović iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, pokazao zavidnu predusretljivost za predloge koji su mu predočeni o tome kako bi trebalo da izgleda ozbiljan rad komisije.

Oboje su ipak rezervisani, dok novi predsjednik sve to ne pokaže i u praksi.

Marković je razgovarao i sa predstavnikom parlamenta Sašom Damjanovićem, koji nije želio da prenosi detalje.

Vujović predložio Markoviću koncept Agencija za borbu protiv korupcije

Vujović je "Vijestima" pojasnio da se radi o konsultativnim sastancima i da je bio primjetan ton na liniji iskazanog opredjeljenja predsjednika Vlade, da saradnja sa predstavnicima civilnog društva bude kvalitetnija, i da se unaprijedi efikasnost rada Nacionalne komisije.

"Kao predstavnik CEMI-ja otvorio sam temu reforme sistema antikorupcijskih institucija i predočio Markoviću koncept po kojem bi bila formirana Agencija za borbu protiv korupcije, koji je naišao na pozitivnu reakciju.

Založio sam se za što hitniju promjenu institucionalnog okvira i najavio da CEMI već radi na tekstu zakona o toj Agenciji", rekao je Vujović i dodao da je time odgovoreno na poziv predsjednika Vlade nevladinom sektoru da konkretnim predlaganjem zakona ubraza proces reformi.

Ostaje da vidimo koji će biti konkretni potezi novog predsjednika Nacionalne komisije", rekao je Vujović

On je takođe predložio da Nacionalna komisija formira radnu grupu, koja bi radila inovirani Akcioni plan borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kojim bi se otklonili nedostaci važećeg koji je "usvojen na neprimjeren način, potpuno ignorišući stavove CEMI-ja i MANS-a čiji su predstavnici učestvovali u radu radne grupe".

"Posljednju godinu bio je primjetan pad u kvalitetu rada Nacionalne komisije kao i opterećenost privatnim odnosima nekih članova Komisije. Nadam se da će se negativan trend u narednom periodu promijeniti i da će narušeno povjerenje, usljed obmane kojima su bili izloženi predstavnici NVO sektora, tokom izrade Nacionalne strategije i Akcionog plana, biti popravljeno konkretnim pozitivnim potezima u narednom periodu. Ostaje da vidimo koji će biti konkretni potezi novog predsjednika Nacionalne komisije", rekao je Vujović.

Ćalović: Sjednice Nacionalne komisije otvoriti za javnost

Izvršna direktorica MANS-a rekla je "Vijestima" da su ona i njen kolega Vuk Maraš predložili Markoviću da sjednice Nacionalne komisije otvori za javnost jer se na njima, kako tvrdi, ne priča o državnim tajnama i povjerljivim stvarima.

"Naravno, ako budemo došli u situaciju da o takvim informacijama diskutujemo, da treba da budu zatvorene za javnost, ali da ne bude kao do sada da su uvijek zatvorene. Zatim smo predložili da se u Akcioni plan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala unesu primjedbe iz mišljenja EK i da se u tom smislu dopuni Akcioni plan novim mjerama, što nam je Gordana Ðurović u svom mandatu odbila", rekla je Ćalović.

"On je na moje veliko čuđenje rekao da je spreman da prihvati te naše predloge i čekam tu sjednicu početkom februara da vidimo da li će se ta nagla demokratija zaista ostvariti u praksi", rekla je Ćalović

Tražili su i da članovi diskutuju o konkretnim pitanjima koja se odnose na sprovođenje reformi a ne da se bave administrativnim poslovima.

"Recimo o načinu na koji policija prikuplja podatke i sklapa sporazume sa Telekomom, kao i dokazima koji su prikupljeni mjerama tajnog nadzora i rezultate korišćene u sudskim postupcima. On je na moje veliko čuđenje rekao da je spreman da prihvati te naše predloge i čekam tu sjednicu početkom februara da vidimo da li će se ta nagla demokratija zaista ostvariti u praksi", rekla je Ćalović.

Ona je imenovanje bivšeg dugogodišnjeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost na mjesto predsjednika Nacionalne komisije prije petnaestak dana dočekala ocjenom da se ANB nije proslavila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ćalović je tada rekla da je Marković dozvolio da ta služba prati i prisluškuje političke neistomišljenike.

Prema nepotvrđenim informacijama "Vijesti" prva sjednica sa novim predsjednikom mogla bi biti naredne sedmice,do kada bi Marković trebalo da razgovara sa šefovima uprava za sprečavanje pranja novca i antikorupcije, direktorom policije i čelnicima Vrhovnog suda i državnog tužilaštva.

SAD nude eksperte za pravosudnu reformu

Nakon sastanka sa predstavnikom američke Ambasade iz Ministarstva je saopšteno kako je dragocjena njihova podrška na putu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniju.

Marković je informisao Loventala o aktivnostima Ministarstva pravde na planu priprema izmjena Ustava, odnosno seta sistemskih zakona za oblast poravosuđa, navodeći da će do kraja marta jedna od ovih dviju opcija biti ponuđena poslanicima Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je Lovental planove Vlade ocijenio ohrabrujućim i ponudio ekspertsku podršku svojih savjetnika za policijska i pravna pitanja u daljem toku pravosudne i ukupne reforme u Crnoj Gori.

Bonus video: