Marković za ukidanje komisije za praćenje antikorupcijskih politika

Član Komisije Zlatko Vujović (CEMI) ocijenio je da je pismo Markovića zabrinjavajuće ističući da je ukidanje NK opasno jer je to jedino intersektorsko tijelo za praćenje antikorupcijskih politika u kom učestvuju predstavnici nevladinih organizacija
2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2015. 19:26h

Ministar pravde Duško Marković tražio je ukidanje Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (NK), čiji je predsjednik.

Marković je to predložio pismom koje je upućeno članovima Komisije.

O njegovom prijedlogu govorilo se danas na sjednici Komisije, koja je odgođena zbog nedostataka kvoruma.

Marković je napisao da bi NK trebala da okonča svoj mandat nakon usvajanja Izvještaja iz akcionog plana za praćenje sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za drugu polovinu 2014. godine.

Član Komisije Zlatko Vujović (CEMI) ocijenio je da je pismo Markovića zabrinjavajuće ističući da je ukidanje NK opasno jer je to jedino intersektorsko tijelo za praćenje antikorupcijskih politika u kom učestvuju predstavnici nevladinih organizacija.

Vujović je dodao da bez obzira na to što se u pismu navodi da je odluka o ukidanju Komisije donijeta u konsultacijama sa predstavnicima Evropske unije (EU), njegove informacije govore da to nije zahtjev EU.

On je ocijenio da je ukidanje NK, u situaciji kada ne postoji Agencija za borbu protiv korupcije “loša ideja i loša poruka Vlade”.

Prije nego je prihvaćen prijedlog zamjenika predsjednika Komisije Raška Konjevića da se nastavak sjednica odgodi zbog nedostatka kvoruma, poslanik Aleksandar Damjanović, član NK, kazao je da zasijedanje može biti održano, jer je utvrđen dnevni red na prethodnoj sjednici, ali bez glasanja.

Konjević je istakao da bi to bilo nekorektno prema članovima, koji su opravdali svoje odsustvo.

Izvršna direktorica MANS-a i član NK Vanja Ćalović ocijenila je da rasprava o Izvještaju o realizaciji mjera iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije bez predstavnika sudstva, direktora policije, predstavnika Ministarstva finansija ne bi bila dovoljno ozbiljna.

Ćalović je istakla da je vrlo problematično da se na sjednici razgovara o Izvještaju jer je "maltene pola akivnosti koje nijesu realizovane", suštinski aktivnost onih institucija čiji predstavnici nisu prisutni.

Bonus video: