Marović: Pavličić sve doživljava lično

Optuženi u procesu “Zavala” Dragan Marović, reagovao na izjašnjenje sutkinje Višeg suda Sudskom savjetu
84 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2013. 19:59h

Jedan od optuženih u aferi "Zavala" Dragan Marović, odgovorio je sutkinji Višeg suda Valentini Pavličić - da pritužbe osumnjičenih u tom procesu ne predstavljaju pritisak na sud, već traženje prava na fer suđenje.

Nakon što su optuženi za “Zavalu” konstatovali da je sutkinja nezakonito postupala u prvom suđenju i da je njenom krivicom došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, Pavličić je, u izjašnjenju Sudskom savjetu, napisala da pritužbe smatra neosnovanim i da ih doživljava kao pritisak na svoj rad.

Marović je reagovao na njeno izjašnjenje, navodeći da su pritužbe bile njihovo zakonsko pravo.

“To nije bio pritisak, nego korišćenje zakonskog prava i zakoniti akt o kome će odlučivati nadležni organ koji je potvrdio zakonsku osnovanost akta i njegovu proceduralnu legitimnost u skladu sa zakonom”, piše u njegovom reagovanju.

“Sudija Pavličić tvrdi da naše obraćanje Sudskom savjetu smatra pritiskom na sud i na odnos prema njoj lično, što smatramo prijetnjom zakonu i onima koji na zakonu grade svoja prava i očekuju fer i pravičnu presudu. Mi nijesmo našim obraćanjem pritiskali sud, mi smo iskoristili zakon naše države, mi smo tražili naša prava u zakonu smatrajući da to nije pritisak na bilo koga, nego put ka istini. Osjećamo nesigurnost da će u nastavku sudskog postupka naša prava i pozivanja na zakon biti ocjenjivana kao pritisak na sud i sudiju lično. Mi smo svim dosadašnjim radnjama imali za cilj da se dođe do pune i dokazive istine pri čemu će biti poštovana zakonom i evropskim konvencijama o ljudskim pravima utvrđena načela koja garantuju pravičnu sudsku presudu i sigurnost da niko nevin neće biti proglašen krivim.

U ovakvim okolnostima, sudija Pavličić ostavlja sumnju da korišćenja zakonskih sredstava od strane odbrane doživljava i kao lični odnos, što čitav postupak, umjesto u fer i pravično suđenje, može dovesti do lične, selektivne, a time i nezakonite pravde, u kome će žrtve biti, ne samo konkretno optuženi pojedinci, već i zakon u cjelini, koji je iznad svih i pravna sigurnost svakog građanina Crne Gore. Izvinjavajući se javnosti zbog ove iznuđene reakcije, a prinuđeni da branimo svoje pravo na odbranu koja su nam data od ove države, molimo sve da razmisle sa kakvim osjećanjem pravne sigurnosti i vjerovanja u vladavinu prava, zakon i sud ulazimo mi optuženi u nastavak ovog suđenja nakon ovakve izjave sudećeg sudije u kojoj onaj ko koristi date zakonske mogućnosti u ostvarivanju prava po tvrdnji sudije vrši pritisak na njen rad. Želimo da ukažemo da zakon mora biti iznad svih, a posebno iznad onih koji sude, jer umjesto zakonite presude, može čekati presuda lične uvrijeđenosti, pritiska zbog primjene prava i pristrasnosti na štetu opuženih. Da li je to pravda i pravna država, da li je to vladavina prava i nezavisnog sudstva i da li time idemo u pravcu onoga što traži svaki naš građanin da pred zakonom budemo svi isti, i da se poštuju ljudska prava i slobode a posebno da se garantuje očuvanje nečega što je aksiom svake pravne radnje, postupka i presude. To je aksiom prezumpcije nevinosti”, navodi se u reagovanju.

U junu 2012. godine, Pavličić je osudila Marovića na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Zbog istog krivičnog djela Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

U presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, (čiji je suvlasnik bio potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović), koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Presudu je krajem marta ukinuo Apelacioni sud sa obrazloženjem da je nerazumljiva, jer se ne zna koji je Krivični zakonik primijenjen.

Dio presude je potvrđen - ruska državljanka Natalija Panini, izvršna direktorica "Zavale invest", kojoj se sudilo u odsustvu, osuđena je na tri godine zatvora, zbog utaje poreza.

Ona, kako je pisalo u presudi, nije prijavila Poreskoj upravi zakonito stečeni prihod. Na taj način ona je oštetila budžet za 978.500 eura.

Bonus video: