Marovići sad pobjeđuju i na sudu

Ništa od prodaje imovine: Osnovni sudovi u Podgorici i Kotoru prihvatili prigovor doskorašnjeg funkcionera DPS-a i njegovog brata
11389 pregleda 9 komentar(a)
Svetozar, Dragan i Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar, Dragan i Miloš Marović, Foto: Savo Prelević

Nije zakonito procijenjena imovina odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kojom je garantovao da će vratiti milion eura na osnovu sudske presude.

To je utvrdio Osnovni sud u Podgorici, usvojivši prigovor izvršnog dužnika Svetozara Marovića i ukidajući Rješenje javne izvršiteljke Snežane Pavličić o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti.

Predmet je vraćen na ponovni postupak.

Kako je “Vijestima” rečeno u Opštini Budva, izvršiteljka je odložila ročište prve prodaje nepokretnosti tog Budvanina koje je bilo zakazano za 20. maj.

Prodajom te imovine, Opština je trebalo da namiri dio štete koju je napravila organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem, a tokom brojnih malverzacija vezanih najčešće za kupoprodaju nekretnina u metropoli turizma.

“Ono što pobijeno rješenje čini nezakonitim, a na šta se osnovano ukazuje prigovorom, jeste činjenica da je u konkretnom slučaju procjenu vrijednosti nepokretnosti vršio vještak građevinske struke, iako se ne radi o nepokretnostima koje predstavljaju gradsko građevinsko zemljište, već nepokretnostima koje čine šume, pašnjaci i livade”, navodi se u presudi podgoričkog suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Vijeće suda je zato donijelo odluku da se spisi predmeta vrate na ponovno odlučivanje:

“Kako bi se u ponovnom postupku, radi utvrđivanja vrijednosti zemljišta, odredilo novo vještačenje po vještaku odgovarajuće struke ili pak dalo detaljno obrazloženje o razlozima koji su javnog izvršitelja rukovodili, kada je vještačenje odredio po vještaku građevinske struke”, piše u odluci suda.

Opština Budva neće moći namiriti štetu ni prodajom imovine Svetozarevog brata Dragana Marovića, kojom je garantovao da će sudska presuda biti izvršena, odnosno da će vratiti dug državi.

Kotorski Osnovni sud tako je usvojio prigovor Dragana Marovića i u cjelini ukinuo rješenje javne izvršiteljke Branke Samardžić.

„Vijesti“ su ranije objavile da je pokretna i nepokretna imovina koju su založili Svetozar i Dragan, a kojom je garantovao da će stariji Marović izmiriti 1.100.000 eura, procijenjena gotovo 290.000 eura manje, nego što je to učinio sudski vještak koga je prije dvije i po godine angažovalo Specijalno državno tužilaštvo.

Imovina braće Marović, prema nalazu vještaka koga je angažovalo tužilaštvo Milivoja Katnića, procijenjena je na nešto više od 570.000 eura.

Vještak koga su angažovali javni izvršitelji koji su po nalogu Opštine blokirali imovinu Budvana, procijenio je da ista imovina vrijedi 285.000 eura manje.

Krajnji rok da Svetozar Marović uplati novčanu kaznu u budvansku kasu, istekao je 10. oktobra 2017. godine, nakon čega je Opština Budva zatražila od javnih izvršitelja da blokiraju imovinu svih članova porodice Marović, koji su garantovali da će dug biti vraćen.

Javni izvršitelji donijeli su rješenja i anagžovali vještake za procjenu imovine.

Svetozar i njegov sin Miloš Marović odavno su u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

I Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije dvije godine izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka četvorogodišnja kazna zatvora.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je prošle sedmice zahtjev Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i zahtjev da njegov sin Miloš Marović kaznu na koju je osuđen u Kotoru izdržava u Srbiji.

Budva naplatila petinu kazne

Opština Budva preuzela je prije dva mjeseca hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, što je upola manji iznos od procijenjene vrijednosti.

Time je naplatila dio sudske kazne od 1,1 milion eura, koliko se obavezao da će da plati Svetozar Marović.

Opština se odlučila da preuzme imovinu jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću.

Da je pravde, neko bi odgovarao zbog bjekstva

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su juče da bi ministar pravde Zoran Pažin, u svakoj demokratskoj zemlji razriješen i krivično gonjen zbog (ne) činjenja u slučaju Marovići.

“Javno Vas pitam i očekujem da ukupnoj demokratskoj javnosti bez odlaganja odgovorite kako se moglo desiti da Svetozar i Miloš Marović napuste Crnu Goru ubrzo nakon što im je izrečena dugotrajna kazna zatvora i da li je vođen bilo kakav postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su omogućili da pravosnažno osuđena lica napuste Crnu Goru i postanu nedostupna pravdi”, piše u saopštenju potpredsjednika Demokrata Vladimira Martinovića.

On je pitao kojeg datuma su pravosnažne i izvršne presude na dugotrajne kazne zatvora za Maroviće dostavljene Osnovnom sudu Kotor i da li je taj sud donio uputni akt za njihovo upućivanje na izvršenje kazni zatvora.

“Da li je Crna Gora podnosila zamolnicu Republici Srbiji za izručenje Miloša Marovića Crnoj Gori i ako jeste, odgovorite precizno kada i kojim aktom je to učinjeno. Da li je, s tim u vezi, Republika Srbija odbila da izruči Miloša Marovića kao lice koje ima njeno državljanstvo i da li je i kojim aktom o toj odluci obavijestila Crnu Goru”, pitao je između ostalog Martinović.

Bonus video: