Martinez: Plaćamo redovno, tužite podizvođače

Radnici nemaju novca da pokrenu tužbe i ne vjeruju u pravosuđe
63 pregleda 0 komentar(a)
Migel Martinez, Foto: Goran Malidžan
Migel Martinez, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.08.2016. 19:04h

Radnici koji su bili angažovani na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima juče su ponovo na nekoliko dana odložili blokadu radilišta, nakon što su od predstavnika izvođača radova, španske fireme “Akvalia” dobili obećanje da će pokušati da organizuju sastanak sa podizvođačima, na kojoj bi se utvrdila međusobna dugovanja.

Radnici koji su u međuvremenu ostali bez posla na radilištu, jer je sa firmom “Ekspert inžinjering”, podizvođač “Tehno put” iz Podgorice prekinuo saradnju, najavljivali su blokadu radova jer im firma za koju su radili nije isplatila u potpunosti dio dugovanja.

Oni su se juče okupili ispred ulaza na radilište u selu Židoviće, gdje su o svojim problemima razgovarali sa predstavnikom “Akvalije” Migelom Martinezom.

Martinez je kazao novinarima da će pokušati narednih dana da organizuje sastanak sa podizvođačima, kojem bi prisustvovali i predstavnici radnika. Na tom sastanku, trebalo bi da se utvrdi kolika su dugovanja radnicima i ko je eventualno odgovoran za neredovno isplaćivanje zarada.

Martinez je poručio radnicima da “Akvalia” nije njihov poslodavac, već firma koja za njih radi kao podizvođač. On tvrdi da “Akvalia” redovno podizvođaču izmiruje obaveze za izvedene radove.

“Kada se pojavio ovaj problem tražili smo od našeg podizvođača da plati radnike. On je to uradio, a radnici kažu da to nije dovoljno. Njihov poslodavac kaže da je ispunio sve obaveze prema radnicima. Savjetovali smo radnike da tuže poslodavca, ali oni to nisu uradili. Ako sud kaže da poslodavac treba da plati još neke troškove, onda će “Akvalia” snositi te troškove. Ono što “Akvalia” neće dozvoliti je da ih radnici ucjenjuju“, rekao je Martinez, poručujući radnicima da će ukoliko blokiraju radove tražiti asistenciju policije.

Radnici su kazali da nemaju novca da pokrenu tužbe i da ne vjeruju u crnogorsko pravosuđe. Tražili su i da budu vraćeni na posao, kojeg su kako tvrde kvalitetno odrađivali.

Zaim Demirović koji je vodio poslove za “Ekpert inžinjering” tvrdi da je “Tehno put” glavni krivac za kašnjenje u izvođenju nekih poslova, jer na vrijeme nije isporučivala beton i armaturu.

“'Tehno put' našem poslodavcu nije uplatio dugovanja. Ovo je namjerno rađeno firmi za koju smo radili kako bi se angažovao drugi podizvođač“, rekao je Demirović.

On je kazao da nije tačno da svim radnicima nijesu iplaćene plate za maj i jun, već da se radi samo o pojedinačnim slučajevima.

“Ovdje je za jun ostalo dugovanja nekolicini ljudi dok se za maj duguje samo jednom čovjeku“, rekao je Demirović.

Bonus video: