"Mašan" će voziti Vojnu policiju

Između dva testiranja, unaprijeđena je balistička zaštita oklopnog vozila, sistema stabilizacije i manevarskih sposobnosti, posebno tokom savladavanja bočnog nagiba, istakli iz Ministarstva
10244 pregleda 6 komentar(a)
Sa prezentacije MAŠAN-a, Foto: MAŠAN, MAG, Predrag Bošković
Sa prezentacije MAŠAN-a, Foto: MAŠAN, MAG, Predrag Bošković

Ministarstvo odbrane namjerava da Vojsku Crnu Gore, prije svega jedinice Vojne policije, opremi prvim crnogorskim oklopnim vozilom “MAŠAN”.

“Možemo očekivati da u narednom periodu, nakon usvajanja konačnih karakteristika vozila, VCG bude opremljena ovim modelom vozila ako se ispune svi zakonski preduslovi,” stoji u odgovoru “Vijestima” resora Predraga Boškovića.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić početkom mjeseca su prisustvovali prezentaciji dorađene verzije vozila bjelopoljske kompanije “Montenegro Armor Group”.

Nova verzija vozila napravljena je na osnovu sugestija koje su Vojska i Uprava policije dale tokom probnog testiranja prošle godine godine.

Na pitanje koje su bile njihove sugestije u odnosu na prvobitni model, iz resora odbrane su kazali da je “dorađena verzija vozila vidno je poboljšana u odnosu na prvu verziju iz 2018. godine”.

“Na kojoj je u međuvremenu unaprijeđena balistička zaštita, sistema stabilizacije i manevarskih sposobnosti posebno tokom savladavanja bočnog nagiba,” navodi se u odgovoru.

Ministar odbrane Predrag Bošković na prezentaciji MAŠAN-a
Ministar odbrane Predrag Bošković na prezentaciji MAŠAN-a(Foto: Predrag Bošković, MAŠAN, MAG)

Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koje se tiču njihovih sugestija i namjera da se opreme ovim vozilom.

Vozilo je pokazalo značajne nedostatke tokom tog prvobitnog testiranja što je, kako je tada saopšteno, bilo potpuno normalno jer je u pitanju prototip.

“Vijesti” su u oktobru prošle godine objavile, pozivajući se na nezvanične informacije, da je ovo bozilo bilo testirana sa 50 metara udaljenosti, kalibrom 5,56 milimetara hekler i da je tom prilikom bilo izrešetano.

Nakon kratke prezentacije dorađene verzije, VCG je privremeno preuzela vozilo za potrebe utvđivanja nivoa dostignutih taktičko tehničkih karakteristika.

Iz Ministarstva su kazali da će testiranje biti realizovano do kraja ove godine, a da će nalaz VCG biti izradjen u prvom kvartalu 2020. godine.

Mogući podsticaji kroz novi Zakon

Ministarstvo neće finansirati proizvodnju vozila jer za, kako su kazali iz resora odbrane, to ne postoje zakonski preduslovi.

“Vlada Crne Gore kontinuirano radi na pružanju podrške domaćoj privredi, kako kroz uspostavljanje normative, tako i kroz stvaranje preduslova za efektivnu pomoć. Prateći te ciljeve, Ministarstvo odbrane kao nadležno za oblast razvoja vojne industrije, podržavaće dobre primjere razvoja i jačanja namjenske industrije kada se za to stvore zakonski uslovi,” navodi se u odgovoru.

Međutim, iz Ministarstva su saopštili da njihovi predstavnici u međuresornom timu intenzivno rade na izradi Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, koji će između ostalog definisati moguće modele podsticaja.

Izraelska nadogradnja čuva crnogorske vojnike

Ministar odbrane potpisao je juče u Izraelu implementacioni sporazum za nabavku daljinskih upravljivih oružanih stanica (RCWS) za ugradnju na lako-oklopnim patrolnim vozilima.

Bošković je kazao da će se sa ugradnjom ovog sistema krenuti nakon što u Crnu Goru pristigne prva isporuka „Oshkosh“ lakooklopnih patrolnih vozila, a koja se očekuje u drugoj polovini sljedeće godine.

Ministar odbrane Predrag Bošković na potpisivanju sporazuma u Izraelu
Ministar odbrane Predrag Bošković na potpisivanju sporazuma u Izraelu(Foto: Predrag Bošković, Crna Gora i Izrael, Elbit Sistems)

Posao vrijedan oko 35 miliona dolara dobila je izraelska kompanija „Elbit Sistems“.

Iz izraelskog ministarstva su saopštili juče da je riječ o istorijskom, prvom sporazumu sa crnogorskim Ministarstvom.

“Ovaj prvi međuvladin sporazum pozdravljamo svi iz izraelskog Ministarstva odbrane kao prekretnicu u proširivanju i probuljivanju saradnje sa državom Crnom Gorom, strateškom NATO saveznicom i prijateljem Države Izrael”, kazao je Jair Kulas, direktor Direktorata za međunaordnu odbramneni saradnju.

Generalni menadžer “Elbita” Jehuda Vered saopštio je da su veoma ponosni na saradnju.

U saopštenju se ističe da su njihovi sistemi pružaju “precizno pucanje u pokretu” a kojima uz pomoć ručki i pametnog ekrana rukovodi artiljerac iz samog vozila, što pruža zaštitu za posadu.

Ovaj sistem koristi kalibar 12,7 mm.

Bonus video: