Mašinovođe: Najviše škripi gdje ne bi smjelo - na kočnicama

“Sigurno ste informisani o raznim nemilim dešavanjima na vozu, na primjer jednog dijela voza koji ne koči ili ovog posljednjeg gdje se na otvorenoj pruzi desilo da voz otkoči iako je kočnikom zadata radnja kočenja”
116 pregleda 16 komentar(a)
željeznica, Foto: Luka Zeković
željeznica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2015. 20:44h

Mašinovođe tvrde da su kočnice na njihovim vozovima neispravne, iako su iz menadžmenta Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) to više puta demantovali.

U dopisu Sindikalne organizacije menadžmentu ŽPCG piše da su “učestali problemi” na elektromotornim vozovima (EMV), a pogotovo u vezi sa kočionim sistemom - “dio koji ne bi ni u kom slučaju smio zakazati”.

Mašinovođe su menadžent 6. novembra obavijestili da se “nemili” događaji dešavaju “nekoliko sedmica unazad”.

“Sigurno ste informisani o raznim nemilim dešavanjima na vozu, na primjer jednog dijela voza koji ne koči ili ovog posljednjeg gdje se na otvorenoj pruzi desilo da voz otkoči iako je kočnikom zadata radnja kočenja”, piše u pismu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iz ŽPCG, na čijem je čelu Milojica Zindović, su na ranija pitanja “Vijesti” odgovorili da nemaju podatak da je voz sam krenuo, što je tvrdio i inžinjer Milisav Dragojević.

Dragojević je u više navrata obavijestio javnost da vozovi saobraćaju i sa neispravnim kočnicama...

U reagovanju na Dragojevićeve tvrdnje objavljenom juče saopštili su: “Nije tačno i zlonamjerna je priča da je voz krenuo sam nizbrdo, što iz Vašeg Dnevnog lista nije prethodno provjereno, već je objavljeno površno”.

Prije dva dana su, međutim, “Vijestima” odgovorili da su se odgovori odnosili na drugi voz:

“Nije tačna konstatacija da smo tvrdili da nemamo podatke za ovaj slučaj, a slučaj, kada smo tvrdili da nijesmo upoznati, odnosio se na drugi voz koji je saobraćao prethodnog dana na relaciji Podgorica - Bar, na kojem je bio kvar sasvim druge prirode”.

Pojasnili su da je elektrovazdušna (pomoćna) kočnica otkočila voz, a da je kvar nakon prijave mašinovođe otklonjen:

“Kvar na elektrovazdušnoj kočnici nije mogao dovesti u opasnost zaustavljanje voza, jer ova kočnica ima 21 stepen, a kvar se desio u jednom (dvanaestom) stepenu, pa se voz može potpuno bezbjedno kretati, i u tom stanju je nastavio vožnju do Podgorice, gdje je isključen iz saobraćaja do otklanjanja prijavljenog kvara”.

Iz ŽPCG je “Vijestima” odgovoreno da su dopis mašinovođa shvatili kao “sugestiju“, kako bi se povećala bezbjednost.

Dragojević je početkom novembra obavijestio nadležne u ŽPCG-u i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da tri elektromotorna voza saobraćaju sa neispravnim kočnicama, što predstavlja opasnost za putnike.

Žele napismeno kako se kočnica proba, a ne “kako kome odgovara”

Mašinovođe su zatražile od menadžmenta da ih pismeno obavijesti “kako se vrši potpuna proba kočnica na EMV, jer je nerijetko tumačenje kako kome odgovara”.

To su, kako navode u dopisu, učinili u cilju bezbjednijeg željezničkog saobraćaja.

"Tražimo od vas da nam u pisanoj formi putem Naredbe stalnog značaja, date pravo tumačenje kako se vrši proba kočnica na EMV: da li u skladu sa Uputstvom 233 o kočenju vozova ili u skladu sa tumačenjem raznih komisija iz regiona, ili pak po knjizi proizvođača”.

Iz ŽPCG tvrde da je proba kočnica propisana Pravilnikom o kočenju željezničkih vozila i Upustvom 233, i da se tako vrši posljednjih 30 godina.

“Mišljenja i tumačenja drugih komisija iz regiona za nas nijesu zvanična, niti smo dužni da ih primjenjujemo do donošenja odluke naših nadležnih organa za ovu oblast”.

Iz ŽPCG su se, međutim, ranije pozvali na propise drugih država kada je riječ o kočenju na jednom od vozova, koje počinje tek na petom zubu.

Dragojević je tada tvrdio da kočnice nijesu potpuno ispravne i da nije u skladu sa Upustvom 233...

“Funkcionisanje ovog segmenta kočnika je u skladu sa protokolom o ispitivanju ovog segmenta kočnika i Uputstvom Instituta Kirilo Savić iz Beograda. Takođe, potpuno je u skladu i sa protokolima proizvođača kočione opreme i njegovom osnovnom namjenom. Ovako su podešeni i svi EMV serije 412/416 koji su u vlasništvu Železnica Srbije i Željeznica Makedonije”, odgovorili su iz ŽPCG.

Mašinovođe: Problem su i vrata Menadžment: Kvare ih putnici

Mašinovođe su se žalile i na problematiku ispravnosti vrata na vozovima, koja znaju da “zakažu”.

“Nerijetko se dešava da ih moramo zaključati kako ne bi bila ugrožena bezbjednost putnika”, navodi se u pismu.

Iz ŽPCG tvrde da se kod zatvaranja vrata povremeno dešavaju kvarovi, koje u najčešćem broju slučajeva prouzrokuju putnici.

“Propisana je procedura koja se mora poštovati nakon registrovanja kvara na sistemu za zatvaranje vrata, sa kojom je upoznato vozno i vozopratno osoblje”, navodi se u odgovorima ŽPCG.

Bonus video: