Maslina na primorju nije rodila, nema je ni za jelo ni za ulje

Većina zasada ima površinu do dva hektra, a veći kompleksi postoje na području Ulcinja, Bara i na Luštici sa 20.000 do 80.000 stabala
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 17:43h

Maslina ove godine na cjelokupnom primorju nije rodila, tako da nećemo imati ni roda ni maslinovog ulja, kazao je za "Vijesti" predsjednik Udruženja maslinara Budve "Maslinada" Boško Mitrović.

On je kazao da se u protekle dvije decenije ustalila pojava da masline rađaju svake druge godine, što se ponovilo.

"Zašto je to tako, zbog čega jedne godine nemamo roda, a druge imamo, ne znamo. Da li je po srijedi neki biološki problem, ili su klimatske promjene učinile svoje, to je sada nepoznanica, ali jednostavno mi svake druge godine ostajemo bez roda, što je za nas koji se time bavimo velika šteta", kazao je Mitrović.

On je istakao da maslinari neće sjedjeti skrštenih ruku, te će ovu godinu iskoristiti za sadnju novih stabala, te revitalizaciju starih maslinjaka.

Od 25 uljara na primorju, osam su moderne, dok su ostale tradicionalne

Crna Gora ima oko 500.000 maslina, uglavnom autohtonih sorti. Većina zasada ima površinu do dva hektra, a veći kompleksi postoje na području Ulcinja, Bara i na Luštici sa 20.000 do 80.000 stabala.

"Prosječna starost zasada je 50, 150, 200 i više godina, a budući da se samo od polovine ukupnog broja stabala koristi plod, statističkom obradom podataka dobija se izuzetno nizak prinos po stablu od 4,1 kilogram plova i svega 0,8 litara ulja po stablu. Više od 90 odsto ploda masline se preradi u ulje. Od 25 uljara na primorju, osam su moderne, dok su ostale tradicionalne“, navodi se u izvještaju Ministarstva poljoprivrede koji je nedavno predočen na skupu maslinara.

Vatra progutala više od 50 stabala

Veliki požar koji je prošle sedmice bukvalno ugljenisao brdo Košljun iznad Budve, sagorio je više od 50 stabala maslina starih više od 100 godina, koje su nepovratno uništene.

Mitrović je kazao da su požari proteklih godina učinili velike štete na maslinjacima.

"Ranijih godina smo imali velike probleme, zbog građevinske euforije, pa je dosta maslinjaka, i to starih više stotina godina posječeno, da bi se gradile zgrade. Sada srećom više tih slučajeva nemamo, jer uglavnom svako kome smeta maslina može da je premjesti i zasadi novu na drugom mjestu", kazao je Mitrović.

Galerija

Bonus video: