Matematički nepismeno čak 60 odsto mladih

SB takođe skreće pažnju na niske plate za ljude sa završenom srednjom školom
9 komentar(a)
nauka, učenici, Foto: Luka Zeković
nauka, učenici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2016. 16:37h

Mladi ljudi iz Crne Gore i Albanije imaju najniži nivo obrazovanja u egzaktnim naukama u Evropi, zbog čega se suočavaju sa preprekama na tržištu rada, objavila je Independet Balkan News Agency.

U tekstu se citira izvještaj Svjetske banke (SB), u kome se navodi da je 60 odsto albanske omladine funkcionalno nepismena, što je najveći procenat među EU članicama, dok Crna Gora ima čak 60 odsto matematički nepismenih. SB takođe skreće pažnju na niske plate za ljude sa završenom srednjom školom.

“Plate su visoke za one sa svršenim fakultetom u poređenju sa osnovnom školom (50 odsto), ali srednjoškolsko obrazovanje ne donosi nikakve benefite na lokalnom tržištu rada, usled velikog nivoa migracija”, kaže se u izvještaju.

Između ostalog, navodi se i nejednakost u pristupačnosti obrazovanju, gdje mladi Romi završavaju četiri godine obrazovanja, u poređenju sa prosjekom od 10 godina sa neromskim stanovništvom. U međuvremenu, u mnogim svjetskim državama održiva poboljšanja na tržištu rada vode redukciji siromaštva i kolektivnom blagostanju.

Bonus video: