Matić: Zbog nepovjerenja nema iskoraka u istragama

Nije ostvarena dovoljna doza povjerenja između članova Komisije u postojeće ciljeve, neophodno je utvrditi sve greške i opstrukcije, kaže Matić za “Vijesti”
3 komentar(a)
sjednica, napadi na novinare, Foto: Zoran Đurić
sjednica, napadi na novinare, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.01.2016. 20:42h

Kancelarija OEBS-a za slobodu medija, u dogovoru sa premijerom Milom Đukanovićem, angažovala je Verana Matića, predsjednika Komisije za istraživanje napada na novinare u Srbiji, da analizira rad Komisije u Crnoj Gori i da ponudi preporuke kako da se taj rad unaprijedi.

Pošto je crnogorskoj Komisiji istekao mandat krajem 2015, u saradnji Matića i Nikole Markovića, predsjednika crnogorske Komisije, napravljen je novi koncept na koji je načelnu saglasnost dao Đukanović, a koji treba da formalizuje Vlada nakon praznika.

„Moj je utisak da je Komisija u Crnoj Gori bila napravljena na način koji nije jasno definisao posvećenost svih članova istim ciljevima i tokom rada nije ostvarena dovoljna doza povjerenja između članova u postojeće ciljeve. Stiče se utisak da postoji unutrašnja suprotstavljenost između članova komisije iz reda medija i nevladinih organizacija sa jedne, i predstavnika vlasti (kroz predstavnike MUP-a, ANB) i tužilaštva, s druge strane. Apsolutno je neophodno utvrditi sve greške i opstrukcije u dosadašnjim istragama, ali to je samo jedan dio posla, koji bi trebalo da bude prvenstveno u funkciji efikasnijeg rada istražnih organa i tužilaštva“, rekao je Veran Matić za „Vijesti“.

On je ocijenio da model Komisije u Crnoj Gori nije napravljen kako bi bilo kvalitetnog iskoraka u istragama propusta. “Dogodila se polarizacija, što znači da se perspektiva rješavanja slučajeva vraća u poziciju od prije osnivanja komisije“.

„Svakako je kvalitativna razlika u tome što su predstavnici medija dobili uvid u niz dokumenata koji im nisu ranije bili dostupni, no i tu ima nerazumljivih nedosljednosti sa dokumentima koje je dostavio MUP, sa puno nepotrebnih zatamnjivanja imena. Ova mjera je stvorila dodatno nepovjerenje, naročito zbog toga što su iz drugog izvora, tužilaštva, ista dokumenta bila dostavljena bez zatamnjivanja. Za vrijeme rada Komisije, bilo je i riješenih slučajeva i nekih pomaka, ali sistemski problem koji je stvoren jednostavno nije dozvoljavao da se napravi evolucija i da se vidi jasna namjera svih aktera da se jedinstveno radi na rješavanju i ubistva Duška Jovanovića i drugih slučajeva drastičnog nasilja nad novinarima, medijima, njihovom imovinom, i slično“, rekao je Matić.

On je ocijenio da je veoma važno iskazati sa najvišeg nivoa vlasti riješenost i posvećenost ciljevima, a to je da se efikasno riješe svi slučajevi, ali i da se utvrde greške i opstrukcije. „Veoma je važno da postoji direktan stalni kontakt na nivou premijera i predsjednika komisije, a rad istražnih timova da bude poznat članovima komisije ili predsjedniku, i da predstavnici medijske zajednice u komisiji na različite načine pomažu i podstiču rad istražnih timova. Mislim da je važno da premijer pokaže riješenost da se naročito najteži slučajevi ubistva i pokušaji ubistva, kao i teškog nasilja nad novinarima, ali i svako drugo nasilje, riješe“, kazao je predsjednik srbijanske Komisije i urednik B92.

On smatra da bi premijer mogao da ovlasti osobu koja je visokorangirana u Vladi, a koja bi u njegovo ime mogla da učestvuje i dnevno u ostvarivanju efikasne organizacije i stvaranje svih uslova da se istraga dinamizira i učini efikasnijom. „Kao i da se iskoristi na svaki mogući način, dopirinos nevladinih organizacija, eksperata, medija i novinara, i da učini sve što je potrebno da se uspostavi povjerenje između vlade i medijske zajednice u radu na ovim ciljevima.

Ja sam već razgovarao sa nekim mogućim kandidatima za ovu ulogu, i uvjeren sam da ima onih koji bi ne samo to mogli da urade, već su i zainteresovani da učestuvju u tome da dođe do pozitivnog epiloga svih ovih slučajeva, a to je privođenje odgovornih pravdi, procesuiranje i osuda,“ naveo je Matić.

Nisu saslušali osobu koja nudi informacije o ubistvu Jovanovića

Predsjednik srbijanske Komisije smatra da bi trebalo unaprijediti regionalnu saradnju institucionalizacijom kredibilnih komisija i istražnih timova i saradnjom između njih. “Navešću jedan primjer: u Beogradu me je kontaktirala osoba koja je iz Crne Gore sa informacijom o tome da ima neke informacije o ubistvu Duška Jovanovića. Ja sam o tome obavijestio predstavnike Komisije iz Crne Gore i organizovao sastanak sa tom osobom. O sadržaju razgovora predstavnici Komisije obavijestili su članove komisije i nadležnog tužioca. Do danas ta osoba nije zvanično saslušana povodom tih informacija. Šta god da je razlog nerazumljivo mi je i svakako ne doprinosi izgradnji povjerenja između prestavnika države i novinarskog djela komisije, ali i same javnosti“, kaže on.

Kažnjavaju Softića umjesto da ga zaštite

„Za mene je vrlo važan slučaj Tufika Softića, i odluka tužilaštva da se obustavi istraga u slučaju napada na njega, pokušaja ubistva. Činjenica da se u jeku rada Komisije obustavlja istraga i da se žrtvi savjetuje da se sama dalje bori za istinu i pravdu, poruka je koja loše govori o pristupu nekažnjivosti. Umjesto da država bude ta koja će učiniti sve, žrtva se stavlja u poziciju dodatne viktimizacije. Ovakvim pristupom žrtva ostaje žrtva i to sa pozicijom koja je gora nego što je bila prije istrage, a mogućim počiniocima garantuje se bezbjednost da dodatno prijeti, ugrožava i možda organizuje neke nove aktivnosti koje bi bile ugrožavanje života Softića“, navodi Veran Matić.

Bonus video: