Matica muslimanska Crne Gore protiv nagrade Šerbu Rastoderu

Dvojnom nacionalnom odrednicom, prema ocjeni Matice muslimanske, negira se nacionalni identitet slovenskih autohtonih Muslimana Crne Gore
172 pregleda 0 komentar(a)
šerbo rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
šerbo rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2011. 15:53h

Matica muslimanska Crne Gore usprotivila se danas odluci Žirija da jednu od tri Trinaestojulske nagrade za ovu godinu dodijeli istoričaru Šerbu Rastoderu.Rastoder je nagradu dobio za knjigu "Bošnjaci/Muslimani između prošlosti i sadašnjosti".U reagovanju Matice muslimanske navedeno je da ne postoji odrednica "Bošnjaci/Muslimani". Naslov Rastoderove knjige je, kako je ocijenjeno, antimuslimanski i asimilatorski.

Dvojnom nacionalnom odrednicom, prema ocjeni Matice muslimanske, negira se nacionalni identitet slovenskih autohtonih Muslimana Crne Gore.Muslimani se "od novonastalih bošnjaka razlikuju po nacionalnom identitetu i imenu, maternjem jeziku i matičnoj domovini i državi", piše u saopštenju Matice muslimanske Crne Gore.

Za razliku od Bošnjaka, prema navodima Matice muslimanske, Muslimani Crne Gore ne traže promjene drzzavnih simbola, ne traže novu teritorijalnu podjelu države, ne podržavaju autonomiju Sandžaka, a Crnu Goru smatraju svojom jedinom domovinom.

Muslimani se "od novonastalih bošnjaka razlikuju po nacionalnom identitetu i imenu, maternjem jeziku i matičnoj domovini i državi"

Stoga, kako je saopšteno, nije jasno kakav je politički interes da se visoko priznanje, Trinaestojulska nagrada, dodjeljuje istoričaru Šerbu Rastoderu.

Bonus video: