Matijević i Kusovac dobili 83.000 eura, stanove imaju ili su imali

Za kredit od 52 hiljade eura Kusovac će Opštini vratiti 14.560 eura, oglas riješen za nedjelju dana
203 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Kusovac, Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.02.2018. 20:36h

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević (DPS) potpredsjednik Opštine i tivatskog DPS-a Siniša Kusovac dobili su 83 hiljade eura iz gradske kase za „poboljšanje uslova stanovanja“.

Kusovac je dobio 52 hiljade eura a gradonačelnica 31 hiljadu. Riječ je o „kreditu“ koji im je odobren shodno „Oglasu za rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu“.

Taj oglas 22. decembra prošle godine raspisala je opštinska Komisija za rješavanje stambenih pitanja lokalnih funkcionera.

Komisija kojom predsjedava odbornik DPS-a u lokalnom parlamentu Dejan Sekulić je već 30. decembra, u subotu, odlučila po prijavama prispjelim na oglas, a koje su podnijeli samo gradonačelnica i potpredsjednik Opštine.

Odluka Komisije objavljena je samo na oglasnoj tabli u zgradi Opštine sa koje je međutim, vrlo brzo uklonjena. „Vijesti“ su tek juče od Sekulića dobile dokumentaciju na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, i to samo za Kusovca, ali ne i za Matijevićevu.

Na rang-listi komisije Kusovac je dobio 88, a Matijevićeva 83 boda. Za kredit od 52 hiljade eura, on će Opštini vratiti samo 14.560 eura. Komisija se pozvala na član 28 Odluke o rješavnju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, po kojoj se „obaveza korisnika kredita umanjuje 80 odsto po osnovu radnog staža i uplate doprinosa za stambenu izgradnju“.

Kusovac je kredit dobio na 20 godina, sa stopom od dva odsto godišnje, a mjesečna rata koju potpredsjednik Opštine otplaćuje počev od 3. januara ove godune iznosi 60,66 eura.

Funkcioner je kredit dobio za kupovinu stana jer je Komisiji priložio izjavu i uvjerenje da ni on, ni supruga Ljiljana, na svoje ime nemaju upisanu nekretninu u svojini ili susvojini, a da je 29. decembra prošle godine sklopio predugovor sa tivatskom firmom „Sacommerc“ o kupovini stana koji je u gradnji, na parceli 669/4 KO Tivat.

Stan je površine 80 kvadrata, a njegova cijena, po predugovoru sačinjenom kod notara Danila Jovanovića je 52 hiljade eura sa PDV-om. Opština Tivat je u budžetu za 2018. za „kredite pojedinicima“ predvidjela 100 hiljada eura, a Kusovac kao glavni obrađivač predloga budžeta, od toga nije odustajao uprkos primjedbama građana tokom javne rasprave da Opština nije banka da bi bilo kome, a najmanje svojim funkcionerima, mogla davati kredite.

Opštinska Odluka po kojoj je oglas raspisan, prioriret u rješavanju stambenih pitanja daje licima sa najvećim koeficijentom zarada, dakle najvišim funkcionerima lokalne uprave. Oni za kredit ili za nove stanove mogu konkurisati i ako imaju stan, ili smatraju da žive u neuslovnim ili stanovima koji nisu dovoljno veliki za njihove potrebe.

Matijevićeva i Kusovac zarađuju po 2.000 eura mjesečno

Tročlana porodica Snežane Matijević živi u stanu od 112 kvadrata u centru Tivta, koji je upisan na ime njenog supruga Duška. On od 2014. pojeduje i garsonjeru od 26 kvadrata u Dobroti, a na njegovo ime vodi se i polovina građevinskog zemljište površine 239 kvadrata, livada površine 1805 kvadrata i šuma površine 1.053 kvadrata. Takođe suvlasnik je 44.930 kvadrata šuma u Tivtu i Kavču. Gradonačelnica u Opštini zarađuje 1.519 eura mjesečno, a kao profesor na Medicinskom fakultetu u Podgorici još 432,5 eura.

Iako tvrdi da nema nektretnina upisanih na sebe, potpredsjednik Siniša Kusovac je u imovinskim kartonima osam godina zaredom prijavljivao da su on i supruga Ljiljana sa kojima u istim domaćinstvu živi i njihovo troje djece, vlasnici tri stana – jednog u Pod Kuku od 80 kvadrata i drugog na istoj lokaciji - 25 kvadrata: imaju i treći stan u lamelama u centru grada površine 74 kvadrata. Ti stanovi kao vlasništvo supružnika Kusovac figurirali su posljednji put u njegovom imovinskom kartonu za 2015, ali ne i za prošlu i pretprošlu godinu. Prema kartonu iz marta 2017, Kusovac zarađuje 1.200 eura mjesečno u Opštini Tivat i 700 eura kao dekan Fakulteta za menadžment u Herceg Novom.

Bonus video: