Maturanti podgoričke Gimnazije 10 sati čamili na putu prema Kanu

Usljed kvara autobusa starog 11 godina prevoznika „Autoboka saobraćaj”, dio maturanata morao je da preskoči planiranu noćnu vožnju
198 pregleda 0 komentar(a)
Autobus, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autobus, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.10.2011. 19:06h

Pedesetak maturanata B smjene Gimnazije „Slobodan Škerović”, u toku ekskurzijskog putovanja, ostalo je u srijedu više od deset sati zaglavljeno u autobusu na putu od Barselone prema Kanu.

Usljed kvara autobusa starog 11 godina prevoznika „Autoboka saobraćaj”, kojeg je angažovala agencija „My travel” iz Nikšića, dio maturanata morao je da preskoči planiranu noćnu vožnju, i zbog toga su zakasnili da obiđu Nicu i Padovu, za šta su unaprijed izdvojili novac.

U autobusu su deset časova čekali dok nije opravljen kvar. To nije jedini peh gimnazijalaca, jer se i danas autobus istog prevoznika pokvario u blizini Dubrovnika.

Tako su isti učenici na desetak kilometara od Dubrobnika ponovo čekali drugi autobus da ih preveze za Podgoricu, odakle su i pozivali roditelje i redakciju „Vijesti”.

To nije jedini peh gimnazijalaca, jer se i danas autobus istog prevoznika pokvario u blizini Dubrovnika

Autobus koji je došao u Dubrovnik po djecu, saopštio je kasno popodne jedan od roditelja , bio je u tako lošem stanju da je jedva preko Trebinja stigao u Budvu i tu se pokvario.

Nekoliko roditelja su zato kasno popodne otišli do Budve da bi dočekali svoju djecu.

My travel: Nije bilo spornih razgovora

Dok su se pojedini roditelji i učenici, koji su „Vijesti” kontaktirali žalili na katastrofalnu organizaciju ekskurzije, iz agencije “My travel” priznali su propust sa kvarom autobusa, pri tom tvrdeći da su naišli na konstantno razumijevanje i učenika i roditelja.

Autobus koji je došao u Dubrovnik po djecu, bio je u tako lošem stanju da je jedva preko Trebinja stigao u Budvu i tu se pokvario

" Usljed kvara na anlaseru - alternatoru autobusa „Autoboka”, maturanti su oko desetak sati stajali na putu za Kan. Autobus je bio potpuno tehnički ispravan i taj dio kvara ne podliježe tehničkom pregledu.

Vlasnik agencije došao je brzo da obiđe djecu, obezbijedio im hranu i piće, i ponudio im da, o našem trošku hotelskog smještaja, produže ekskurziju za jedan dan, kako bi nadoknadili obilazak predviđenih gradova" objasnila je direktorka agencije Dragana Radojičić - Todorović.

Ona tvrdi da su maturanti, nakon zajedničkog dogovora, odlučili da ipak ne produže boravak, već da im agencija po povratku obezbijedi kraće putovanje.

" Vjerujte da nijednog spornog razgovora nije bilo, da smo sa roditeljima non - stop bili u kontaktu i naišli na njihovu puno razumijevanje" kazala je direktorka nikšićke Agencije.

Škola nije odgovorna

Da provjere je li upoznat sa problemom maturanata, “Vijesti” su pozvale i direktora Gimanzije Radišu Šćekića koji je bio u Francuskoj, te nas je uputio na svog zamjenika Miodraga Racmanovića.

" Što se tiče eksurzije i eventualnih problema na putu, to sve turistička agencija rješava, ona ima sve kontakte, Gimnazija nema veze sa tim" odgovorio je kratko Lacmanović.

Star vozni park

Vlasnik agencije Bato Todorović kazao je da je u noći kada su djeca ostala zaglavljena na putu ka Kanu, brzo sa mehaničarem stigao kod njih, jer se nalazio u Barseloni.

" Vjerujte da se ovo nama nikada ranije nije dešavalo. Ove godine smo bili primorani da angažujemo autobuse domaćih prevoznika, a ne kako smo ranije činili iskusnih prevoznika iz regiona, čiji su autobusi svega dvije tri godine stari" kazao je Todorović.

"Ono što smo morali da uzmemo od autobusa mi smo uzeli"

On tvrdi da su cijelu eksurziju, kao što to godinama čine, dobro oragnizovali, te da im je bezbjednost djece bio imperativ u svakom trenutku, napominjući da su angažovali i dva ljekara.

" Ono što smo morali da uzmemo od autobusa mi smo uzeli. Tražili smo i uzalud apelovali da to budu autobusi do tri godine starosti.

Pisali smo dopise i CTU-u, i Direkciji za saobraćaj i Ministarstvu za saobraćaj da od domaćih autoprevoznika moramo jednostavno naći autobus te starosti, ali uzalud, evo vidite šta nam se dešava ... - kazao je Todorović.

Bezbjednost učenika obezbijeđena

Izvršni direktor “Autoboke saobraćaj” Ninoslav Kaluđerović kazao je da je autobus proizveden 2000 godine, te da je tehnički pregled urađen u avgustu.

Najvažnija nam je bila bezbjednost učenika na putu

Komentarišući dešavanja na putu za Kan, Kaluđerović je kazao da su to “stvari koje se dešavaju na putu”.

" Najvažnija nam je bila bezbjednost učenika na putu, a sve što smo mogli da uradimo, uradili smo i svima se izvinjavamo" kazao je Kaluđerović.

On je napomenuo da su , nakon što su obaviješteni o drugom kvaru, odmah poslali drugi autobus za Dubrovnik, koji je gimnazijalce dovezao do Podgorice

Bonus video: