Maurer sa Vujanovićem razgovara o zatvorskoj kazni Mitrovića

Mitrović je kazao “Vijestima” da je kazna zatvora prolongirana do 1. februara, kao i da se nada da će do tada problem biti riješen
79 pregleda 0 komentar(a)
miroljub mitrovic, Foto: Vesko Belojević
miroljub mitrovic, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.01.2012. 21:03h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer obećao je ekološkom aktivisti i predsjedniku NVO "Breznica" Miloradu Mitroviću da će o njegovoj zatvorskoj kazni zbog klevete razgovarati sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem.

Mitrovića je Osnovni sud u Podgorici pravosnažno osudio da plati 5.000 eura nakon što je u dnevnom listu "Dan" objavio tekst o kriminalnim aktivnostima lovočuvara u Nacionalnom parku "Durmitor", a prije Nove godine dobio poziv na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 125 dana.

Kako je kazao, on je Maurera upoznao i sa ranijim problemima koje je imao tokom svog angažmana, kao i da je prošle godine mjesec dana proveo u zatvoru. Mitrović je kazao "Vijestima" da je kazna zatvora prolongirana do 1. februara, kao i da se nada da će do tada problem biti riješen.

Prema istraživanju "Vijesti", krajem 2010. godine, Mitrovićeva NVO "Breznica" je među 5.900 nevladinih organizacija ocijenjena kao jedna od 10 najpoznatijih, najuticajnijih i najaktivnijih u zemlji

Oni su tada poručili da je Mitrović "prvi ekološki aktivista u prvoj ekološkoj državi na svijetu koji je zbog javno izgovorene riječi u zatvoru ležao 30 dana".

Mitrovića su podržali predstavnici NVO "Prijatelji Brodareva" i Mreže NVO Srbije koji su pisali Vujanoviću, tražeći od njega da iskoristi svoja ustavna prava i spriječi da ekološki aktivista ode u zatvor.

Pismo su Vujanoviću i premijeru Igoru Lukšiću uputili i “Balkanski zeleni”, predstavnici 23 partije Zelenih i nevladinih organizacija iz Grčke, Bugarske, Albanije, Makedonije, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, tražeći amnestiju za Mitrovića.

O slučaju su, kako su kazali Zeleni, obaviješteni i Eduard Kukan, predsjedavajući delegacije evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, kao i komesar za proširenje EU Štefan File.

"Balkanski zeleni" su saopštili i da je očigledno da je Mitrović dao nemjerljiv doprinos promociji Crne Gore kao demokratske dražave u regionu i van njega, što je, kako vjeruju, još jedan razlog zašto bi trebalo da bude amnestiran.

Mitrović je, smatraju njegove kolege, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti civilnog sektora u regionu zapadnog Balkana. On je dobitnik godišnje nagrade za najboljeg volontera u Crnoj Gori u 2011.

Prema istraživanju "Vijesti", krajem 2010. godine, Mitrovićeva NVO "Breznica" je među 5.900 nevladinih organizacija ocijenjena kao jedna od 10 najpoznatijih, najuticajnijih i najaktivnijih u zemlji.

Bonus video: