MCP: Crkva je starija od DPS koja je ostatak bezbožnog titoističkog autokratskog režima

"Sveštenstvo i vjernici poručuju da će čuvati, obnavljati, braniti i odbraniti sve svoje svetinje", navodi se u saopštenju MCP
3537 pregleda 6 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta pristalica MCP zbog Zakona o slobodi vheroispovijesti, Foto: Boris Pejović
Sa jučerašnjeg protesta pristalica MCP zbog Zakona o slobodi vheroispovijesti, Foto: Boris Pejović

Monstruozno saopštenje vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), koja se sinoć i ovim saopštenjem konačno projavila kao anticrkvena družina, sve govori o motivima, namjerama i krajnjim ciljevima donošenja nakaradnog i bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

DPS je ranije danas saopštio da su poslanici Demokratskog fronta (DF) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma.

"Crkva je, čini nam se, nešto starija od te partije koja je zbilja ostatak bezbožnog titoističkog autokratskog režima. Odlučnost vjernog naroda u odbrani Crkve i protiv svakovrsne nepravde koju trpe danas u Crnoj Gori se već pokazala i tek će se pokazati. Sveštenstvo i vjernici poručuju da će čuvati, obnavljati, braniti i odbraniti sve svoje svetinje", navodi se u saopštenju MCP.

Iz MCP su dodali da je obmana da postoje manipulacije ili pogrešne interpretacije rano jutros usvojenog Zakona.

"Predsjednik te partije i njeni drugi visoki funkcioneri su jasno stavili do znanja da se otimačina imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatra, kako je danas rekao gradonačelnik Podgorice, nekakvim "posljednjim korakom obnove Crne Gore". Ovaj diskriminatorski zakon, dakle, nije donijet radi obezbjeđivanja slobode vjeroispovijesti, već radi ostvarivanja ideološko-političkih ciljeva vladajuće partije i njihovih partnera. Takva vrsta utjerivanja i falsifikovanja istorijskog identiteta nije nigdje uspjela, pa neće ni u Crnoj Gori. Može samo da dovede do katastrofalnih posljedica za naše društvo, za šta odgovornost isključivo podnose oni koji, bez ikakvog dogovora, pokušavaju da, poput pravih nasilnika, nameću svoje ideološke i partijske stavove", kazali su iz MCP.

Oni su naveli da preziranje ogromne većine pravoslavnog stanovništva i proglašavanje njegove Crkve "istorijski prevaziđenom" i restlom retrogradne prošlosti, te lijepljenje ovih i drugih sramnih i lažnih ideoloških etiketa, može biti odlika samo potpuno moralno otuđenih ljudi, ogrezlih i osionih u svome vlastoljublju i gordosti i sklonih svakom bezakonju.

"Nasilnici i primitivci nisu oni koji se brane od nepravde, nego oni koji misle da im skupštinska većina daje pravo da upravljaju ljudskim sudbinama, ne prihvatajući nikakav predlog i dogovor", poručili su iz MCP.

Bonus video: